Dagens Industri etsii syitä asuntohintojen hyytymiseen

Kuva: Jukka Siren

Vuodesta 2016 alkaen ovat asuntojen hinnat nousseet Ruotsissa vain vähän tai hintojen nousu on ollut olematonta, kertoo Dagens Industri verkkosivuillaan. Se johtuu ennen kaikkea Ruotsissa voimaan tulleesta asuntolainojen lyhennyspakosta ja eräistä kauppoja estävistä tekijöistä, sanoo kiinteistönvälittäjä Marcus Svanberg.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlingin toimitusjohtaja Svanberg toteaa, että lyhennysvelvoitteen lisäksi asuntokauppoja jarruttavat myös “flyttskatter” eli “muuttoverot”. Tämän nimen alle niputtavat ruotsalaiset muutamia asuntokauppaa koskevia veroja, muun muassa asunnon myyntivoitosta seuraavaa pääomatuloveroa sekä “leimaveroiksi” kutsuttuja kolmea erillistä veroa.

Toisaalta Svanberg näkee lyhennyspakon myös tervehdyttäneen asuntomarkkinoita ja johtaneen terveempäänkin hintojen kehitykseen. Sillä on nyt kuitenkin asuntomarkkinaa lukitseva vaikutus. Marcus Svanberg kaipaakin tilanteen korjaamista muun muassa vapauttamalla ensiasunnon ostajat lainakatosta. Se säädettiin jo tilanteessa, jossa ei vielä ollut asuntolainojen lyhennyspakkoa.

Lue koko artikkeli Dagens Industrin verkkosivuilta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti