CLT-runkoinen puukerrostalo ja kestävä kehitys

Kotopro ohjaa työntekijät positiiviseen itsevalvontaan työn laadun suhteen.

CLT (Cross Laminated Timber) sopii erinomaisesti puukerrostalorakentamiseen. Alavus Tilaelementit Oy (ATE) valmistaa CLT-runkoisia rakennuksia, joiden tuotantoprosessi perustuu modulirakentamiseen. Kun prosessiin yhdistetään aukoton laaduntarkkailu, syntyy kestävän kehityksen mukaista rakentamista.

Ympäristöministeriön tavoitteena on ohjata 2020-luvun loppuun mennessä rakentamisen hiilijalanjälkeä lainsäädännöllisin keinoin.

Jopa 40 prosenttia rakennusten hiilipäästöistä muodostuu rakennusmateriaaleista niiden elinkaaren aikana.

Massiivipuurakennukset ovat ympäristöystävällisyydessään omaa luokkaansa. Puuhun sitoutuu hiilidioksidia, joten rakennus toimii hiilivarastona. Näin se vähentää ilmakehän hiilidioksidimäärää.

Modulirakentamisen edut

CLT on ympäristöystävällinen rakennusmateriaali. Muovittomuus ja pieni hiilijalanjälki ovat massiivipuulevyn ekologisia etuja rakentamisessa. Samoin paloturvallisuus, hyvä sisäilma sekä äänieristys ovat CLT-rakenteissa hyvällä tasolla.

ATE:n teollinen puurakentaminen perustuu tilaelementtirakentamiseen. Käytännössä rakentaminen tapahtuu asuntojen osalta yksiöiden ja kaksioiden moduleita yhdistämällä, joista saadaan myös suurempia asuntoja.

Rakentaminen tapahtuu valvotuissa tehdasolosuhteissa. Parhaiten laatu ja kustannustehokkuus toteutuvat, kun valmiusaste tehtaalla on korkea, joka on modulirakentamisen edellytys.

Modulituotanto ei yksinään takaa laadukasta kestävän kehityksen rakentamista, vaan se vaatii kaveriksi laadunvalvonnan työkalun Kotopron.

ATE on nuori yritys, mutta ohjaimissa on konkareita, kuten Lakea OY:n entinen toimitusjohtaja ja moduulirakentamisen uranuurtaja Keijo Ullakko. Yrityksen omistaa 12 yritystä: 11 pohjalaista ja yksi helsinkiläinen. Mukana on kuljetus- ja rakennusalan yrityksiä, kuten esimerkiksi Alavus Ikkunat Oy.

Kuivaketju tärkeää

Modulirakentaminen suorastaan rynnii rakennusalalle, koska sillä säästetään huikea määrä resursseja.

ATE tavoittelee puumodulirakentamisessaan aitoa asukaslähtöistä ja laadukasta lopputulosta.

Modulijärjestelmien ja prosessien jatkuva kehittäminen mahdollistavat kustannustehokkuuden. Eräs oleellinen tekijä menestymisessä on hallita katkeamaton kuivaketju.Teollisesti valmistetut puuosat on pidettävä kuivassa tehtaalta asennukseen asti. Kuivaketju ei saa missään vaiheessa katketa.

ATE:n kuivaketju ulottuu työmaalle asti. Rakenteilla olevaa taloa ei koskaan jätetä sään armoille, vaan peitetään aina hyvin. Kuivaketju dokumentoidaan kuvin ja tekstein.

Aukotonta laaduntarkkailua

– Laadun dokumentointijärjestelmä sekä tehtaalla että työmaalla ovat kaikille teollisille rakentajille asia, jossa ei tehdä kompromisseja, sanoo ATE:n toimitusjohtaja Jari Pajala. Hän on tunnettu puurakentamisen ja puunjalostustehtaiden rakentaja.

– Pystymme kertomaan kuinka talo on tehty, koska dokumentoimme jokaisen työvaiheen niin tehtaalla kuin työmaallakin. Hyvä dokumentointityökalu, kuten Kotopro, on laadun tae, tietää Pajala.

Tällä hetkellä ATE rakentaa Konsulintori-nimistä puukerrostaloa Kirkkonummelle.

– Koska rakentamisen eri vaiheet ovat eri paikoissa, on myös hyvin tärkeää, että dokumentointisovelluksessa on GPS-koordinaatit. Sen avulla voidaan todistaa aukottomasti kuvauspaikka.

Dokumentointia tarvitaan myös, kun kuvataan piiloon jääviä rakenteita. Ne on hyvin tärkeää dokumentoida myös laatuketjun aukottomuuden turvaamiseksi.

Toimitusjohtaja Pajala toteaa lisäksi, että vastuullisena rakentajana he pystyvät lyhentämään oleellisesti rakennusaikaa ja vähentämään ympäristön kuormitusta moduulirakentamisen sekä Kotopron ansiosta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti