Vanhaa arvostaen

Taloyhtiössämme toteutettiin porrashuoneen kunnostus vanhan ilmeen palauttamiseksi kaksi vuotta sitten. Vanhan maalin alta löytyi alkuperäisiä koristemaalauksia, jotka nyt ovat päässeet esiin.

Taloyhtiöömme Helsingin Etu-Töölössä haluttiin palauttaa porrashuone entiseen loistoonsa. 1929 valmistuneen talon porrashuoneen ilme ei ollut  talon tyyliin sopiva ja yhtiökokous päätti palauttaa ilmeen talon tyyliin sopivaksi keväällä 2014. Taloyhtiömme julkisivu on suojeltu, mutta suojelu ei ulotu taloyhtiön sisälle. Tahtotilana osakkailla oli vahvasti se, että taloyhtiö laitetaan kuntoon vanhaa kunnioittaen.

Työ ilmeen palauttamiseksi alkoi jo kaksi vuotta aiemmin, jolloin koristemaalari Pirjo Lahdenperä aloitti vanhojen maalikerrosten esiin ottamisen. Tämän pohjalta syntyi väritystutkimus, missä annettiin värisävyt, joilla porrashuone maalattaisiin uudelleen. Samalla löytyi pilasterin kuviot, jotka entisöitiin eikä niitä uudelleen maalattu, sekä kompassikuvio katosta.

1920-luvun klassismin värit ovat musta, tummanpunainen, murretut vihreät, harmaat ja ruskean eri vivahteet. Esikuvana toimii myös antiikki, josta on otettu rakenteellisia osia, kuten pylväitä ja palkistoja, porrashuoneisiin.

Maalipintoja myös ”töpättiin” 1920-luvulla, jolloin pintaa saatiin elävöitettyä ja saatiin siihen myös syvyysvaikutelmaa.

Katosta löytyi kompassikuvio maalipintojen alta. Se maalattiin uudelleen.
Katosta löytyi kompassikuvio maalipintojen alta. Se maalattiin uudelleen.

Nykyajan tekniikka piilotettiin

Aiemmin huoneistojen sähköt oli tuotu asuntoihin porrashuoneen kautta, jolloin porrashuoneeseen oli tehty koteloinnit sähkönousuille ja alas lasketun katon suojissa johdot vietiin huoneistoihin. Linjasaneerauksen yhteydessä muutama vuosi sitten sähköt tuotiin putkinousujen kautta kylpyhuoneisiin ja siitä huoneistoiden sähkökaappeihin. Porrashuoneen koteloinnit voitiin siis purkaa tarpeettomina.

Porrashuoneessa tarvittavat sähköjohdot roilotettiin porrashuoneen seinään. Kytkimiksi, pistorasioiksi ja liikkeentunnistimiksi valittiin aikakauden tyyliä mukailevat tuotteet. Myös uudet valaisimet hankittiin aikakauden tyylin mukaisina. Jokaiseen kerrokseen asennettiin myös palovaroittimet kattoon.

porrashuone_ilmarinkatu_kuva_mervi_ala_prinkkila
Tarpeettomiksi käyneet sähkönousut purettiin pois porrashuoneesta ja tarvittavat johdot roilotettiin piiloon seinien sisään.

Kaiku pois

Korkean, kovapintaisen porrashuoneen ongelmana on askel- ja puheäänten kaikuminen. Aiemmin ongelma oli ratkaistu akustointilevyillä, jotka olivat samalla alas laskettu katto. Taloyhtiössä haluttiin kuitenkin ajanmukainen katto ilman akustiikkalevyjen tyypillistä ulkonäköä. Kipsilevykaton ongelmaksi koettiin äänen kaikuminen.

Katto-ongelma ratkaistiin akustolevyillä ja niiden päälle ruiskutettavalla massalla, Decocoat-akustointimenetelmällä, jolloin kattopinnasta saatiin tasainen ja askel- sekä puheäänen kaiku saatiin vähenemään huomattavasti. Levyt voitiin kiinnittää suoraan kattoon eikä alas laskua tarvittu. Valaisimien ja palovaroittimien johdotukset voitiin katossa viedä levyjen välissä, eikä kattoon tarvinnut tehdä pintavetoja. Myös alas lasketusta katosta voitiin luopua ja huonekorkeus porrashuoneessa on nyt lähes alkuperäinen.

Vanhaa säästettiin käsittelemällä

Huoneiston ovien uusimien olisi tullut sen verran kalliiksi, että ne päätettiin tässä vaiheessa vain käsitellä tummemmiksi vastaamaan kaidepuun sekä heiluriovien väriä.

Metalliosat, kuten hissin verkko ja kaiteiden metalliosat saivat uuden, tummemman sävyn.

Viimeistelty ilme yksityiskohdilla

Jotta porrashuoneen yhtenäinen ilme pysyisi, saivat vanhat, ilmeeseen sopimattomat nimi- ja ilmoitustaulut väistyä uusvanhojen taulujen tieltä. Ilmeeseen sopivat taulut saatiin räätälöityä valmistajan mallistosta.

Ilmoitus- ja nimitaulut hankittiin räätälöitynä porrashuoneen ilmeeseen sopiviksi.
Ilmoitus- ja nimitaulut hankittiin räätälöitynä porrashuoneen ilmeeseen sopiviksi.

Ilmeenpalautus jatkui vielä ulko-oven vaihtamisella alkuperäisen kaltaiseen tammioveen sekä taloyhtiön ikkunoiden uusimisella alkuperäistä ilmettä vastaaviksi.

Tällaista taloyhtiötä on hieno olla viemässä eteenpäin. Päätöksen tehdään osakkaita kuullen ja avoimesti. Asukkaat ja osakkaat ovat ylpeitä hyvin hoidetusta yhtiöstä. Puheenjohtajana mieltäni lämmitti joku aika sitten kiitos kortin muodossa. Asukkaat kiittivät hyvin hoidetusta yhtiöstä. Jotain on silloin tehty oikein.

Mervi Ala-Prinkkilä1616 Posts

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

8 kommenttia

 • Markku Koivusalo Reply

  16.1.2017 at 11:10

  Tämä kuulostaa oikein hienolta toiminnalta. Porrashuoneen kunnostuksessa on alkuperäiset koristemaalaukset haluttu palauttaa entiseen loistoonsa. Muutenkin korjaukset on tehty huolella ja vanhaa kunnioittaen. Samalla korostetaan, että päätökset tehdään osakkaita kuullen ja avoimesti. On kuitenkin omituista, että jos kirjoittaja omassa taloyhtiössään kannattaa ja ajaa tällaista toimintaa, miksi hän kirjoittaa Kiinteistölehdessä Raja aitoja -kaatamassa juttuja, joissa mainostetaan lähes päinvastaista toimintaa.

  • Mervi Ala-Prinkkilä Reply

   16.1.2017 at 13:52

   Hei!

   Kyseinen Kiinteistölehdessä julkaistu juttu käsitteli naapuruusyhteistyötä eikä se kehottanut tai mainostanut ryhtymään rakennusperinnön turmelemiseen ja toimimaan osakkaita kuulematta. Lukijalle tällaista mielikuvaa ei voi pelkästään ko. jutun perusteella syntyä. Toimittajan työssä juttuaiheet ovat laidasta laitaan eikä niissä tuoda ilmi minun henkilökohtaisia mielipiteitäni vaan haastateltavien mielipiteet ja ajatukset. Nekään eivät tässä ko. jutussa kehoita muita toimimaan salaillen, juonitellen tai tuhoten.

   Hyvää kevään odotusta!

 • Markku Koivusalo Reply

  16.1.2017 at 14:41

  Hei Mervi!
  Kiitos vastauksesta. Toki juttusi käsitteli naapuriyhteistyötä, mutta yhteistyötä, jonka lähtökohtana ja oikeastaan ainoana konkreettisena yhteisenä aikaansaannoksena oli kuitenkin rakennussuojeluesityksen vastustaminen. Tuo suojeluesitys oli tässä tapauksessa ainoa mahdollisuus pelastaa kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde. Juttusi antoi tästä vastustuksesta positiivisen kuvan ja vielä virheellisesti väitti yhteistyön tältä osin onnistuneen. Katsot vain esitelleesi haastateltavien mielipiteitä, mutta olit myös nähnyt nämä mielipiteet arvokkaiksi julkaista. Toimittajan työhön kuuluu myös juttujen taustan ja tosiasioiden tarkistaminen tai ainakin virheiden korjaaminen kun niitä tapahtuu. Virheiden korjaaminen on suoraselkeistä, vastuun pakoilu niistä ei ole. Toimittaja voi myös valita kirjoittaako hän jutun kulttuurihistoriallisen lasimaalauksen pelastamisesta vai sen turvaamisen vastustamisesta.

  • Mervi Ala-Prinkkilä Reply

   16.1.2017 at 16:12

   Juttu kertoo myös muista yhteisistä, konkreettisista toimista, kuten sisäpihojen porttien lukitsemisesta, jolloin pyörävarkaudet taloyhtiöissä loppuivat. Teille on annettu vastineoikeus ja olette sen käyttäneetkin tulevassa tammikuun lehdessä. Jutussa ei ole käsitelty suojelun kohdetta sen tarkemmin, koska jutun aiheena on ollut naapuruusyhteistyö. Päätän osaltani keskustelun tästä aiheesta tähän.

 • Simo Reply

  23.1.2017 at 11:32

  Hei, taloyhtiössämme on toteutettu vastaavantyyppinen porrashuoneiden entisöintikunnostus. Uudet ilmoitustaulut ja nimitaulut ovat vielä hankkimatta. Kirjoituksen kuvan mukaiset voisivat sopia meillekin. Mistähän niitä saisi?

 • Hanna Lindroos Reply

  2.10.2018 at 12:14

  Hei! Taloyhtiössämme on Lvi-saneeraus meneillään ja 1920 rakennetun talon lamput ovat tulleet tiensä päähän. Porraskäytävän lamppujen tyyli sopisi meidänkin rappukäytävään, oliko valaisimet mistä hankittu?

  Yt, Hanna

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää