Valtiovalta kuuluu kansalle – nyt äänestämään!

Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Eduskuntaan kuuluu 200 kansanedustajaa. Kansanedustajat valitaan joka neljäs vuosi toimitettavilla välittömillä, suhteellisilla ja salaisilla vaaleilla.

Eduskunta on Suomen ylin valtioelin. Se käyttää lainsäädäntövaltaa ja päättää myös valtiontaloudesta. Hallitusvaltaa käyttävät tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto (hallitus), jonka jäsenten tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Eduskunta valitsee maalle pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään. Muut hallituksen ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun ehdotuksen mukaisesti.

Eduskunnan keskeinen tehtävä on lakien säätäminen. Lakiesitykset käsitellään ensin eduskunnan valiokunnissa, joihin kuuluvat kansanedustajat kuulevat asiantuntijoita, sekä sitten täysistunnossa, johon kaikki kansanedustajat osallistuvat. Eduskunta päättää kalenterivuodeksi kerrallaan valtion talousarvion. Eduskunta myös valvoo valtion taloudenhoitoa ja talousarvion noudattamista. Suomen Pankki toimii eduskunnan takuulla ja hoidossa.

Eduskunnalla on toimivaltaa myös kansainvälisissä asioissa. Eduskunta hyväksyy Suomen kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä päättää kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattamisesta perustuslain mukaisesti. Eduskunta osallistuu myös Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansalliseen valmisteluun.

***

Eduskuntavaalien 2019 varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 14.4. Ennakkoäänestyspäivät puolestaan ovat ja olivat 3.-9.4. kotimaassa ja 3.-6.4. ulkomailla.

Eduskuntavaalit ovat kaiken muun lisäksi myös verovaalit, sillä eduskunta päättää verotuksesta, joka puolestaan on muodostuneiden tulojen uudelleen jakamisesta päättämistä. Samalla kyse on niin hyvinvointivaltiosta kuin tulevaisuudenkin menestykseen panostamisesta. Eduskuntavaaliehdokkaat antavat helposti myös katteettomia lupauksia, äänien toivossa, mikä ei ole vastuullista toimintaa yhteisten ehdottoman tärkeiden asioidemme hoitamisessa.

Vaalien voittajapuolueet tulevat päättämään, miten yksityisiä kansalaisia sekä yrityksiä seuraavan hallituskauden aikana verotetaan. Tähän kokonaisuuteen liittyvät niin työn kuin pääomienkin verotus, ympäristöasioihin liittyvät verot, tai vaikkapa kiinteistöihin kohdistuva moninainen verotus, joka taas koskee lähes meitä jokaista kansalaista. Koko asuntotukijärjestelmämmekin erikoinen molokin kita on tällöin kuvassa mukana.

Tärkeätä tässä yhteydessä on myös muistaa ja tiedostaa, että ilman kannustavan ja kasvavan kakun muodostumista, joka parantaa samalla työllisyyttä, valitsemillamme päättäjillä on entistä vähemmän jaettavaa. Hyvinvointiimme tarvittavat rahat kun eivät ilmesty tyhjästä. Ne pitää ansaita joka päivä. Tällöin avainasia on menestyvä yritystoiminta, ja Suomen kaltaisen maan kohdalla viennillä on tällöin suuri merkitys.

Vapaat vaalit ovat todellakin merkittävä ja vahva oikeutemme kansalaisina, jotka muodostamme yhteiskuntamme. Tuota oikeutta kannattaa ja tulee ehdottomasti käyttää. Jokainen ääni on merkittävä, itse asiassa ratkaiseva. Saamme maallemme sellaisen eduskunnan kuin kansakuntana ansaitsemme.

Itse kävin jo puolisoni kanssa äänestämässä ennakkoon. Pidä sinäkin huolta omasta panoksestasi yhteisen yhteiskuntamme puolesta.

***

”Idealistinen hallitus on huonoin. Kyynikoista koostuva hallitus on usein varsin suvaitsevainen ja inhimillinen. Mutta kun fanaatikot ovat vallan kahvassa, sorrolla ei ole rajaa.”
– H.L. Mencken

Timo Multanen0 Posts

Yli 35 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistöalalta. Vuoden isännöitsijä 1986. Laaja kansainvälinen kokemus ja kontaktit ympäri maailmaa. Toimi 2009-2011 CEPI European Council of Real Estate Professions President tehtävässä, 27 EU-maan kansallisten isännöinti- ja kiinteistöalan järjestöjen ollessa jäseniä. REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Harrastuksina gastronomia (Rotisseurs 1991 alkaen) ja viinit (Saimaan Munskänkarna 1991 alkaen), kirjallisuus, matkailu, musiikki ja sulkapallo.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti