Välitän, siis valvon

Edelleenkin liian usein valvontaan suhtaudutaan väheksyen. Sanotaan, että ei tarvitse valvoa, että luotetaan. Tällöin ajatellaan erheellisesti, että valvonta on synonyymi sanalle epäluottamus. Mutta näin ei ole. Oikeampaa on ajatella, että valvonta on synonyymi sanalle välittäminen: ”Minä välitän, siis valvon”.

Valvonnassa havaitaan mahdollinen huono laatu, väärinymmärrykset, koulutustarpeet ja päästää reagoimaan tilanteeseen ajallaan.

On myös niitä, vastuullisessakin asemassa olevia, jotka eivät osaa valvoa tai eivät rohkene valvoa. Kuinkahan monessa kaupungissa, yhdistyksessä, seurassa ja taloyhtiössä kuitit, tiliotteet ja hallinto jätetään katsomatta, kun ”luotetaan”, vaikka itse asiassa ollaan laiskoja ja jätetään oma vastuu oikeasti toteuttamatta. Joskus valvontaa ei olekaan helppo toteuttaa, sillä aina arvioitavaa materiaalia ei ole helppo saada tai yhteistyö valvottavan kanssa ei toimi. Saatetaan vähätellä valvontatehtävää toteuttavaa, viitata aiempiin tarkastajiin, jotka olivat osaavampia, kun eivät kaikkia pikkuasioita tutkineet ja kiirekin tässä nyt on. Valvonta edellyttää rohkeutta pyytää haluamansa materiaalit ja ottaa tarvitsemansa aika lukea ja arvioida tilannetta rauhassa. Lehtitietojen mukaan Vantaalla valvonta oli pettänyt kokonaan.

Vaikka valvonnalla ensisijaisesti halutaan varmistua asioiden oikeellisuudesta, on muistettava myös väärinkäytösten mahdollisuus. Tilaisuus tekee varkaan.

Väärinkäytösten suurin vaikutin on tilaisuus: tilanteet, joissa valvonta on niin heikkoa tai olematonta, että on epätodennäköistä jäädä kiinni. Monessa paikassa tällaisia tilaisuuksia on. Onneksi vain joillain on motivaatiota ja kykyä epärehelliseen toimintaan.

Suurimpia syitä väärinkäytösten syitä eivät ole todellakaan tekijänsä heikko taloudellinen tilanne. Arvioisin, että vain kahdessa monista väärinkäytöstapauksesta, joita olen selvittänyt, taustalla on ollut myös rahapulaa. Näissä molemmissa tapauksissa syynä oli peliriippuvuus. Valvonta ja valvonnassa esille tulleisiin havaintoihin reagoiminen toivat nämä esille.

Jos tarkastaja saisi päättää, niin aina merkittävien päätösten yhteydessä päätettäisiin myös, kuinka päätöksen toteumista valvotaan ja kenen toimesta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti