Nopeita toimenpiteitä sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi kaivataan

Schetelig boksiartyht 14.1.-22.2.2019

Nyt on omalla kohdalla pakko myöntää, että vuosi 2017 on ollut miesmuistiin todella sateinen. Muut lukijat on varmasti samaa mieltä. Tämä tuo omia haasteita rakentamiseen, onneksi kaupungit rakennuttajina on myös havahtuneet tilanteeseen.

Sääsuojausvelvoitteen tuominen urakkaan on hyvä asia, vaikka tämä tuo tietysti lisää kustannuksia budjettiin. Mutta kumpi on tärkeämpää, terve rakentaminen ilman kosteusongelmia vai kalliit remontit muutamien vuosien päästä?

Tämä on hyvä suuntaus kosteus- ja homeongelmia vastaan. Vielä kun kerrostaloja rakentavat yritykset saataisiin tähän mukaan. Miksi näin, no esimerkkejä meillä riittää ihan uutisiin asti. Sisäilmasta sairastuneet on hylätty, niitä ei vielä tunnisteta rakennuksien aiheuttamaksi kansanterveydeliseksi ongelmaksi. Näin ollen sairastuneet ovat täysin tyhjän päällä.

Omalla kohdalla saan olla kaupungille tyytyväinen, sillä lastentarha kärsi pahasta sisäilmaongelmasta. Henkilökunta oli valittanut muutaman vuoden sairasteluista ja muusta mitkä liittyvät tilanteeseen. Aivan perusterve pieni lapsi aloittaa tarhan ja yhtäkkiä alkaa sairastelun kierre. Aluksi ajateltiin että se on aivan normaalia kun on paljon lapsia ryhmässä ja pöpöt jyllää. Meni muutama kuukausi, tilanne jatkuu ja lääkettä kuluu. Hengitystä avaavaa lääkettäkin tarjottiin ongelmien hoitoon. Lopulta kun apua ei tuntunut olevan mistään, otettiin yhteyttä kaupungin terveystarkastajaan.

Ensimmäisellä oli vähän huono asenne asiaa kohtaa, miksi sinä heille soittelet. Tässä lyödään ammattilaisia päin kasvoja, puhelu loppu siihen. Toisen kanssa oli jo parempi jutella asiasta, ilmeisesti hän ymmärsi että nyt puhelimessa on joku joka tietää alasta jotain. Lopulta päädyttiin siihen, että laitan sähköpostia ja he alkavat viedä asiaa eteenpäin. Näin siinä sitten kävikin, tehtiin mittaukset ja sisäilmatyöryhmä kokoontui. Tuli päätös ja nopeasti vielä.

Tarhaa ei voida käyttää, lopulta koko asiassa meni se kuukauden päivät kun ensimäinen puhelu oli tehty asian edistämiseksi. Hyvä näin ja paljon pisteitä kun asiasta infottiin viikottain. Jotain ne sitten oli oppinut koulun kohdalla, samoja ongelmia ja päätöksiä syntyi. Ongelmasta pidettiin avoin tiedotustilaisuus koulun oppilaiden vanhemmille. Joten älkää arastelko tuoda asioita julki, näin tämä vaiettu ongelma menee myös päättäjien korviin, ministeri Tiilikainen on luvannut tarttua ongelmiin. Tosin omasta mielestä vuoteen 2028 asetettu tavoite tuntuu vaan liian pitkältä ajallisesti. Jokuhan sen laskun tästä sairastelusta maksaa ja eihän sen kuuluisi niin mennä, että tulee aina vaan lisää sisäilmaongelmista kärsiviä aikuisia ja lapsia. Ehkä  myös nämä oikeuden päätökset tulee muuttumaan positiivisiksi sairastuneiden osalta.

Jani Nupponen0 Posts

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

2 kommenttia

 • Into Reply

  10.12.2017 at 13:26

  “Ehkä myös nämä oikeuden päätökset tulee muuttumaan positiivisiksi sairastuneiden osalta.”

  Miksi epäillään oikeuden päätösten oikeellisuutta? Mikään lääketieteellinen tutkimus ei ole osoittanut yhteyttä sisäilman ja sairastavuuden välillä.

  https://www.rapport.fi/journalistit/jani-kaaro/se-mullistava-hometutkimus

  Lievästikin kosteusongelmaiset talot kannattaa korjata ihan muuten vain (remontoitu koulu on mukavampi), ei siksi että ne sairastuttavat näitä “herkistyneitä” ihmisiä.

 • Astmantunnistava Reply

  10.2.2018 at 22:00

  Tavallinen talonpoikaisjärkeä käyttäväkin henkilö tajuaa, että tiloja, joissa on useita henkilöitä samaan aikaan, on aina tuuletettava tilaisuuden jälkeen jonkun aikaa ristivedolla – ainakin painovoimaisissa ilmanvaihtojärjestelmissä. Mikään ilmanvaihtojärjestelmä ei hoida ilmanvaihtoa tarpeeksi tehokkaasti. Mutta mitä kiinteistöammattilaiset suosittavat. Älä avaa ikkunoita äläkä pidä ovia auki hetkeäkään tai sulje ilmanvaihtokin yöksi tai viikonlopuksi. Ja mikä on seuraus:
  huonosta ilmanvaihdosta kärsivät henkilöt ja heidän sairastumisensa sekä kenties kostuvat tilarakenteet. Eli lopullinen päätelmä: Kannattiko säästää energiaa vai olisiko terveet ihmiset tulleet yhteiskunnalle halvemmiksi? Kirjoitapa blogi todellisesta kiinteistön huollon tyhmyydestä!

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää