Mistä kaukolämpö pattereihin tuleekaan?

Kylmenevät tuulet puhaltavat kesän lämmön viimeisetkin rippeet pois muistojen galleriaan. Öiden pimeydessä alkaa pakkasherra tehdä retkiään yhä kauemmas etelään, ja taloyhtiöissä huoltomiehet kytkevät lämmön päälle. Asukkaat nauttivat iltahämärissä kahvikupillisiaan televisioidensa äärellä mukavan lämpimästä sisäilmasta nautiskellen. Harva heistä pysähtyy pohtimaan, mistä se lämpö pattereihin oikeastaan tuleekaan…

Kaukolämmön ideologia perustuu kauempana kohteesta tuotettuun kohtuuhintaiseen energiaan, joka on helppoa ja luotettavaa. Maailman mullistukset ja kriisit ovat kuitenkin usein vaikuttaneet hyvinkin odottamattomasti energian hinnan kehitykseen.

Ilmaston lämpenemistä koskevan keskustelun myötä nopeasti ja etupainotteisesti uusiin ratkaisuihin siirtyneet kaukolämmön tuottajat ovatkin jo siinä vaiheessa, että voivat jopa laskea hintojaan. Puhtaat sekä uusiutuvat energianlähteet ovat korvanneet hiilen ja öljyn. Asiakas voi hinnan lisäksi miettiä helppoutta, huoltovarmuutta ja ilmastoystävällisyyttä.

Tulevaisuudessa kaukolämpö uusiutunee kohti erilaisia hybridiratkaisuja. Aurinkopaneelit eivät välttämättä nouse taloyhtiön omalle katolle vaan ovatkin jossain kauempana kaukolämpöyhtiön rakentamina ja huoltamina parhaassa mahdollisessa paikassa. Samoin maalämpöä voidaan kenties tarjota taloyhtiöille, joiden omalla tontilla poraaminen on mahdotonta.

Euroopan Unionin päättäjät etsiskelevät tällä hetkellä vastakeinoja energian hinnan kiihtyvää nousua vastaan. Sähkön tariffien kallistuminen tekee erilaisten lämmitysmuotojen vertailusta taas haastavampaa.

Kunpa pääsisi kurkistamaan tulevaisuuteen…

Mika Artesola0 Posts

Mika Artesola on turkulainen asunto-osakeyhtiöiden mielenkiintoiseen maailmaan vaihtelevasti kuluneiden vuosien varrella uppoutunut ukonkäppänä. Hän kuuluu Suomen Kiinteistöliiton asoy-toimikuntaan ja johtaa puhetta Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen asoytoimikunnassa. Ajan hampaan purressa Mika on ehtinyt olla mukana yli kymmenen taloyhtiön hallituksessa ja jo toistakymmentä vuotta myös Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen hallituksessakin. Mies on jääräpää joka ihailee tiedonhaluisia, yhteistyökykyisiä ja kuuntelutaitoisia ihmisiä. ”Tieto on valtaa ja tiedon kätkeminen vallan väärinkäyttöä.”

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti