Mikä maksaa isännöinnissä?

Kaksi viikkoa sitten voimaan astunut uusi tietosuoja-asetus on ollut joillekin isännöintiyrityksille uusi rahasampo. Tämä uusi asetus vaikutti myös taloyhtiöihin, pääsääntöisesti isännöintitoimistojen muokatessa heidän omia prosessejaan kuntoon.  Oman taloyhtiöni isännöintitoimisto perii tästä ilosta kertamaksun 250 euroa, jotkut toimistot jopa useita kymppejä kuussa jatkossa.

Harmillisesti useat taloyhtiöt eivät ymmärrä isännöintiä kilpailuttaessaan kiinnittää huomiota palveluhinnastoon, mitä kaikki muu palvelu maksaa ja mitä kiinteään kuukausihintaan oikeasti sisältyy. Esimerkiksi tulosteet voivat olla hyvinkin kalliita, samoin isännöitsijäntodistukset. Usein palveluhinnasto ei ole julkisesti nettisivuilla vaan se toimitetaan puheenjohtajalle, joka on sopimuskumppani taloyhtiön puolelta. Ilmeisesti toimistot eivät uskalla julkisesti kertoa hintojaan muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Kallis, kalliimpi isännöitsijäntodistus

Pankit ovat tulleet entistä tarkemmiksi lainojen myöntämisen kanssa, ja heitä kiinnostaa, paljonko esimerkiksi vakuutena olevassa huoneistossa on yhtiölainaa. Tätä varten tarvitaan isännöintitoimistolta lainaosuuslaskelma tai isännöitsijäntodistus. Osakkaalle nämä ovat maksullisia dokumentteja.

Tarvitsin vapaa-ajan asunnon piharemonttia varten pienen lainan ja pankki halusi tietää, kuinka paljon lainan vakuutena olevaan osakehuoneistoon kohdistuu yhtiölainaa. Ei muuta kuin tietoa selvittämään isännöintitoimistosta.

Onneksi omassa tapauksessani kiinteistösihteeri tarjosi oma-aloitteisesti, että tilaan isännöitsijäntodistuksen ilman liitteitä (100 euroa), sillä jokaisesta taloyhtiön neljästä yhtiölainasta olisi otettu oma maksunsa, á 80 euroa. Kaikki eivät välttämättä edes olisi tätä vaihtoehtoa tarjonneet. Siltikin hinta vähän kirpaisi, satanen on aika iso hinta tästä ilosta.

Toki ensin saamassani todistuksessa oli virhe, joten tarkkana pitää itse olla, kun todistusta käy läpi. Tässä tapauksessa virhe ei järin suuri ollut. Välttämättä kaikki eivät edes todistusta niin tarkkaan lue läpi. Kenen sitten on sitten vastuu, jos virhe onkin suurempi? Onneksi jo aika moni isännöintitoimisto saa tiedot suoraan järjestelmästä, eikä niitä siirrellä käsin. Mutta näin ei vielä läheskään kaikissa toimistoissa ole.

Summa summarum, kun seuraavan kerran kilpailutatte palvelun tarjoajia (isännöinti, kiinteistönhuolto), kannattaa aina tutustua myös palveluhinnastoon ja vertailla niidenkin hintoja. Halpa kuukausihinta voi tarkoittaa sitä, että raha otetaan muista palveluista.

Kirjoituksessa en nykyistä toimijaamme syyllistää mistään, vaikka nämä esimerkit omasta elämästä ovatkin.  Kilpailutuksessa hintoihin on tutustuttu ja lainaosuuslaskelmien ja isännöitsijäntodistuksien hinnat on lisäksi ilmoitettu toimiston nettisivuilla. Tietosuoja-asetuksen tuomasta lisähinnasta olen saanut selvityksen, mihin hinta perustuu ja mihin toimenpiteisiin isännöintiyritys tältä osin ryhtyy taloyhtiön puolesta.

Millaisia kokemuksia sinulla on isännöintiyrityksien laskutuksista?

Mervi Ala-Prinkkilä1613 Posts

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

4 kommenttia

 • Raili Tuokko Reply

  8.6.2018 at 10:41

  Rahastus mm osakkaiden informoinnissa kirjeitse on suorastaan törkeää. Olemmekin siirtyneet paperittomaan viestintään, niin paljolti kuin mahdollista. Hallituksen puheenjohtajana saan ilmoitettavan asian sähköpostiini liitteenä, siitä tulostan jokaiselle osakkaalle oman. Jaan postilaatikkoon, ja ilman kallista ja hidasta postinkulkua. Isännöitsijän tavoittaa lisäksi vain kalliin palvelunumeron takaa, pienikin asia joskus nostaa puhelin laskua monella eurolla. Ei kai kohta ilmaiseksi sano enää päivääkään…

 • Johanna Reply

  12.6.2018 at 19:48

  Aina voi valita sellaisen isännöintitoimiston joka ei laskuta kopio, postitus yms. kuluista , kannattaa kiinnittää asiaan huomioita isännöitsijän vaihdon yhteydessä tai kilpailuttaa isännöinti heti

 • I.P. Reply

  19.8.2018 at 20:28

  Onko Kiinteirtyhdistyksellä isännöintisopimuksen malleja joilla voi saada keskenään verrattavia isännöintitarjouksia?

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää