Kiinteistöjen verottaminen ja järki

Julkinen valta tarvitsee lisää veroja. Katse on jälleen kääntynyt kiinteistöjen verottamiseen. Kun työ ja pääoma voivat ylittää vapaasti rajat, kiinteistöjen osalla ei ole tätä pelkoa. Korkeintaan silloin jos omistaja purkaa kiinteistön. Mutta maapohjaakin voidaan verottaa.

Päättäjät perustelevat usein että Suomessa kiinteistövero on eurooppalaisessa mittakaavassa kohtuullisella tasolla. Tällöin kuitenkin unohdetaan tarkastella samalla kokonaisverotusta, joka Suomessa ei ole eurooppalaisessa mittakaavassa kohtuullisella tasolla, vaan monessa suhteessa tapissaan. Totuus saadaan osatotuuksia esittämällä näyttämään siltä miltä halutaan. Eihän DDR-historiassakaan suoranaisesti valehdeltu, mutta …

Pelkästään kiinteistöverolla kerättiin viime vuonna lähes 1,7 miljardia euroa. Vielä vuonna 2010 vastaava summa oli alle 1,2 miljardia euroa. Kiinteistövero on kuitenkin vain yksi monista kiinteistöihin iskevistä veroista. Kunnat ovat jo vuosikymmeniä piiloverottaneet kiinteistöjä monopolituotteillaan kuten lämmöllä ja vedellä (aikaisemmin myös sähköllä). Kunnalliset energiayhtiöt ovat tulouttaneet kuntakassoihin huimia rahamääriä. Se onko noita kunnallisia monopoliyhtiöitä ylipäätään hoidettu tehokkaasti voidaan asettaa kyseenalaiseksi.

Valtiovarainministeriö valmistelee yhdessä Maanmittauslaitoksen kanssa uutta kiinteistöjen arvostusjärjestelmää. Tällä hetkellä tiedossa olevien parametrisuunnitelmien pohjalta voidaan todeta että kiinteistöjen verottaminen tulee yksikantaisesti kiristymään. Julkinen valta halajaa lisää rahaa pohjattomaan kirstuunsa.

Kiinteistöjen verotus koskee tietysti kaikenlaisia kiinteistöjä. Kun pelkästään asunto-osakeyhtiöt omistavat noin 1,5 miljoonaa asuntoa, mikä merkitsee yli puolta koko asuntokannastamme, asuu näissä yhtiöissä noin 2,6 miljoonaa ihmistä, eli melkein puolet maamme väestöstä. Veroista päättävien mielestä asunto-osakeyhtiöt ja niiden omistajat sekä asukkaat lienevät riittävän heterogeeninen ryhmä, jonka osalla kiinteistöjen verotusta on helppo kiristää.

Voisivatko kiinteistö- ja isännöintialan edusjärjestöt, Suomen Kiinteistöliitto ja Suomen Isännöintiliitto eturintamassa, nostaa omassa toiminnassaan sekä jäsenistössään kiinteistöverotuksen merkityksen entistä voimakkaammin esille, ja laittaa stopin kiristyshankkeille. Samalla olisi tärkeätä vaatia kiinteistöverotuksen läpinäkyvyyttä kaiken kaikkiaan, kaikki piiloverot ja -maksut mukaan lukien. Tästä edunvalvonnasta saattaisi kunnian kukko laulaa.

Timo Multanen0 Posts

Yli 35 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistöalalta. Vuoden isännöitsijä 1986. Laaja kansainvälinen kokemus ja kontaktit ympäri maailmaa. Toimi 2009-2011 CEPI European Council of Real Estate Professions President tehtävässä, 27 EU-maan kansallisten isännöinti- ja kiinteistöalan järjestöjen ollessa jäseniä. REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Harrastuksina gastronomia (Rotisseurs 1991 alkaen) ja viinit (Saimaan Munskänkarna 1991 alkaen), kirjallisuus, matkailu, musiikki ja sulkapallo.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti