Kiinteistöalan #metoo

En ole koulutukseltani insinööri enkä omaa tässä mielessä alan koulutusta. Kokemusta vähättelystä löytyy valitettavasti kiinteistöalalla, varsinkin taloyhtiöasioissa, ja se kohdistuu naisiin, jotka alaa tuntevat ja ovat päteviä. Yleensä vähättelijä on mies, joka eläkeiän on jo ylittänyt.

Olen toiminut taloyhtiön hallituksessa vuodesta 2006 lähtien ja puheenjohtajana vuodesta 2011. Koulutukseltani olen tradenomi (YAMK)  ja olen tutkintoni opinnäytetyönä toteuttanut taloyhtiön strategian laatimisen. Nämä meriitit eivät vaa’assa tunnu painavan.

Omaan, ainakin omasta mielestäni, hyvin kattavasti alan tietoutta ja otan selvää uusista innovaatioista ja käytänteistä jatkuvasti. Silti setämiehet eivät tietotaitoa arvosta. Ennen oli paremmin ja me kyllä tiedämme, mitä taloyhtiöt tarvitsevat.

Moni vanhempi mies alalla tuntuu pelkäävän nuoria (luen itseni vielä nuoreksi, vaikka neljäkymppiä on jo tullut täyteen) ja varsinkin naisia. He kun ottavat selvää asioista ja kyseenalaistavat vanhoja toimintatapoja. Tämähän ei kaikille käy. Mitä siitä nyt tulisi, jos pitäisi vielä vanhoilla päivillä opetella uusia temppuja. Tai joku tulisi sanomaan, että ajan voi käyttää paremmin hyödyksi kuin kahvia juoden ja niitä näitä puhuen.

Moni taloyhtiö on pian hätää kärsimässä, kun hallituksiin ei löydy jäseniä. Moni innokas ensiasunnon ostaja voi innoissaan osallistua ensimmäiseen (ja viimeiseen) yhtiökokoukseen, jossa jaaritellaan vaikkapa oravien ruokkimisesta. Usein yhtiökokous ei ole dynaaminen kokous vaan siitä tulee useamman tunnin jaarittelukokous. Ja siinä valitaan ne vanhat hallituksen jäsenet jatkamaan. Nuoret toteavat, että tällainen kokoustamistapa ei heille sovi, työelämässä on opittu että kokoukset valmistellaan hyvin ja viedään nopeasti läpi. Ja niihin voi osallistua vaikka toiselta puolelta maapalloa.

Kannustan yhtiökokoussesongin vielä ollessa käynnissä nuoria menemään rohkeasti yhtiökokouksiin ja osallistumaan hallitustyöhön. Tavat eivät muutu, jollei niitä muuteta sisältä päin. Ja jos isännöintitoimisto ei taivu sähköiseen asiointiin, sen voi aina vaihtaa.

Omaa hallitusta ja taloyhtiön isännöitsijää täytyy kiittää siitä, että he luottavat tietotaitooni. Homma toimii. Kiitos Esa, Markus ja Vesa, kiinteistöalan #metoo ei meillä ole voimissaan!

Edit 27.4.2018 klo 14:00

Jälkikirjoitus. Jutussa ei ole tarkoitus vähätellä varsinaista #metoo-kampanjaa. Alalta löytyy myös seksuaalista häirintää, jota tässä kirjoituksessa ei käsitellä. Kirjoittaja ei tällaisen häirinnän kohteeksi ole joutunut.

Mervi Ala-Prinkkilä1612 Posts

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

3 kommenttia

 • SL Reply

  27.4.2018 at 11:42

  Onpa hölmö kirjoitus ja naisen suusta. No, ehkä olet yksi onnekkaista, joka ei ole koskaan joutunut minkäänlaisen seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohteeksi. #metoo -kampanjassa ei ole kyse vähättelystä vaan seksuaalisesta häirinnästä. Jos asia ei ole kunnolla hallussa, niin siitä tuskin kannattaa kirjoittaa tai käyttää blogiotsikkonaan. Lisätietoja siitä, mistä #metoo -kampanjassa on kyse, löytyy täältä: https://yle.fi/uutiset/3-10048821. Vai onko kiinteistöala mukamas niin puhdas, ettei sitä seksuaalinen häirintä aiheena koske laisinkaan…? Epäilen. Ehkä ne tarinat vain ovat niin syvällä, että ne eivät vielä ole pulpahtaneet pintaan.

 • Seija Kastari-Johansson Reply

  27.4.2018 at 12:25

  Totta tuo vähättely. Olen itse yrittäjänä joutunut ottamaan selvää yhdestä sun toisesta tämän päivän uudistamiseen liittyvästä jutusta. Näitä olen ehdottanut myös taloyhtiössämme, mutta aina olen saanut “pakit”…jopa nuoremmiltakin hallituksen jäseniltä. Omassa yhtiössäni ei olla otettu Hyvää hallintotapaa millään lailla käsittelyyn eikä se näy yhtiön toiminnassa.

  Koska yhtiössämme emme saa mitään tietoa, olen kirjoittanut osakkeenomistajille asiasta ja ongelmista, joita meillä on. Kirjeestäni olen kuullut, että “se yrittää päteä!” Että näin!

 • A Kerttula Reply

  10.5.2018 at 13:53

  On se surkeata kun yksi suurimmasta/suurimmista omaisuudesta on asunto/asunnot ja omistajat eivät edes vaivaudu tutustumaan Asunto-osake-yhtiölakiin. Saatikka tutustumaan kokouskutsu materiaaliin mikäli edes vaivautuvat kokoukseen.
  Kaikki hallituksessa työskentelevät pitäisi ehdottomasti perehtyä kyseiseen lakiin.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää