Huh hellettä huoneistossa!

Lämpö on hellinyt meitä suomalaisia viikkotolkulla ja optimistisimmat ennustajat lupaavat kelien jatkuvan samanlaisina liki jouluun. Kesäkuun lumisateissa Kreikan äkkilähdön varanneet värjöttelevät nyt siellä parhaimmillaan kylmemmissä lämpötiloissa kuin me Koto-Suomessa sitkeästi pysytelleet. Kaupat ovat myyneet kaikki viilennys-, ilmastointi-, tuuletus- ja pyörityslaitteet loppuun jo viikkoja sitten, eikä uusia ole enää luvassa tälle lämmittämättömyyskaudelle.

Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen mukaan huoneilman lämpötilan olisi hyvä olla alle 26 astetta. Ohjeessa on todettu, että ulkoilman lämpimyyden vuoksi ylitys ”sallitaan” – eipä sitä yleensä voida silloin estääkään koska viilennys tai kaukokylmä on asuintaloissa harvinainen herkku. Joka tapauksessa lähes 30 asteen lämpö asunnossa on tukala, oli syy mikä tahansa.

Mitä sitten voi tehdä jos huoneisto on sietämättömän kuuma eikä mikään tunnu auttavan?

Siirrettäviä keveitä laitteita ei enää saa, ja ilmalämpöpumpun asentaminen ei käy ihan käden käänteessä varsinkaan taloyhtiössä, jossa laitteen asentamiseen tarvitaan muutostyölupa.

Asumisterveysohjeen mukaan auringonsäteilyn lämmittävä vaikutus voidaan parhaiten estää ikkunoiden ulkopuolisella suojauksella. Kuulostaa siltä, että taas tarvitaan muutostyölupaa ja mahdollisesti rakennusvalvonnan konsultointia. Sälekaihtimet ja verhot ovat toiseksi paras vaihtoehto, mutta toki niitä kannattaa käyttää jos ikkunoissa sellaiset on. Kaihtimet ja verhot saa yleensä lisäksi asennettua ihan itse ja nopeasti.

Kaikki ylimääräiset sähkölaitteet kannattaa helteellä sammuttaa. Kiellettyjä hehkulamppuja myytiin kiellon voimaantulon jälkeen lämpöpalloina, mikä kertoo kaikkien sähkölaitteiden lisäominaisuudesta – ne tuottavat lämpöä sisäilmaan ollessaan päällä. Erityisesti saunan, uunin, hellan ja pyykinkuivaimen käyttöä kannattaa harkita – voisiko ruoanlaitossa hyödyntää mikroaaltouunia tai suosia kylmiä ruokia?

Tuuletus toimii silloin kun ulkoilma on sisäilmaa viileämpää. Helteillä näin ei ole, mutta silloinkin oloa voi helpottaa jos ilman saa kiertämään ristivedolla, tuulettimella tai muulla konstilla. Ilman liike tehostaa kosteuden haihtumista iholta ja viilentää siten kehon lämpötilaa.

Kylmä suihku, kylmät pyyhkeet ja kylmä jalkakylpy voivat myös helpottaa oloa varsinkin niillä, joille helle voi olla terveysriski. Juomisen tärkeyttä pitää toitottaa joka päivä ja joka foorumilla – vettä, mehua ja vichyä vuoron perään ja vähän väliä!

Vaikka helteet ottavat välillä voimille, niin koetetaan nauttia niistä ja pitää itsemme & kotimme riittävän viileinä jollakin ja kaikilla mahdollisilla konsteilla. Ei se juhannusviikon lumisadekaan herkkua ollut kesäkeliksi. Kultainen keskitie olisi varmaan tässäkin paras vaihtoehto, mutta luontoäiti ei tänä kesänä näytä olevan kohtuuden kannattaja vaan menevän äärilaidasta toiseen.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää