Aurinkosähköä mökille

Viime talven pakkaset ja sitä myötä vapaa-ajan asunnon isot sähkönsiirto- ja sähkölaskut vauhdittivat aurinkosähkön toteuttamissuunnitelmia. Sopivasti sitten sattuikin mökkipaikkakunnan halu edistää aurinkosähkön käyttöönottoa omien suunnitelmieni kanssa.

Alavuden kaupunki haluaa edistää aurinkoenergian käyttöä Co2mmunity-hankeen avulla. Hankkeen tavoitteena on edistää yhteisöenergian käyttöönottoa Itämeren alueella. Kaupunkilaisilla oli mahdollisuus keväällä osallistua aurinkosähkön yhteishankintaan, jossa nyt eri toimijat on kilpailutettu.

Tilaajalle helppoa

Yhteishankinnan tavoitteena oli tarjota tilaajille helppo tapa kilpailuttaa eri laitetoimittajat ja saada mahdollisesti vielä alennusta, kun useampi kotitalous ottaa järjestelmän samalta alueelta, jolloin laitetoimittajalle tulee asennukset lähekkäin.

Jos eri toimijoita olisi lähtenyt itse kilpailuttamaan, olisi kilpailuttaminen ollut varmasti hankalaa. Tilaajalle oli nyt luotu helppo taustatietolomake ja mitoittamista varten tarvittavat tuntitason käyttötiedot sai helposti verkkoyhtiöltä. Kilpailutuksen hoitanut Thermopolis Oy tarjosi tarvittaessa apua tilaajalle joka vaiheessa.

Kolme eri toimijaa antoi tarjouksensa avaimet käteen -asennuksista, joista yksi antoi tarjouspyynnöstä poikkeavan tarjouksen.  Lopulta tarjouskilpailu käytiin kahden yrityksen kesken.

Thermopolis vertaili ja pisteytti tarjoukset ja jokainen mukaan lähtenyt saa itse päättää, ottaako tarjouksenantajalta järjestelmän vai ei. Tarjouskilpailun voitti paikallinen toimija Green Connect Oy. Itse pyysin myös omalta sähköyhtiöltäni tarjousta, mutta he eivät ole saaneet toimitettua minulle sitä edelleenkään. Päätöksen tekeminen on helppo tehdä, kun hieman eri sisältöiset tarjoukset oli vertailtu ammattilaisten toimesta. Tilaajalle tämä oli maksutonta palvelua.

Ensi kesänä aurinkopaneelit toivottavasti ovat jo sähköä tuottamassa.

Paneelit katolle

Ennen kuin paneelit tulevat katolle, täytyy laitetoimittajan kanssa vielä keskustella asennusajankohdasta ja sopia yksityiskohdista, niin voidaan laittaa nimet paperiin. Mahdollinen asennusajankohtaisi voisi vielä olla tänä syksynä. Ensi talvena toivottavasti sähkönsiirto- ja sähkölaskut olisivat sitten hieman pienemmät.

Mervi Ala-Prinkkilä1613 Posts

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

2 kommenttia

 • Mirva Viljakainen Reply

  27.8.2018 at 21:46

  Seuraan mielenkiinnolla aihetta. Uskallatko tässä vaiheessa sanoa mitään budjettihinnoista? Mitä investointi maksaa, miten paljon on mahdollista kerätä energiaa Alavuden leveyspiirillä auringolla ja mitä huollolle ja ylläpidolle pitää varata? Onko investoinnille olemassa vielä mitään elinkaarihintaa?

  • Mervi Ala-Prinkkilä Reply

   29.8.2018 at 15:56

   Tarjous 3,24 kwp:n voimalasta on noin 6150 euroa. Arvioitu aurinkosähkön tuotto on 2795 KWh/a. Ylläpitokustannuksia ei ole laskettu, ei pitäisi olla isot kustannukset per vuosi. Jotain paneelien putsausta mahdollisesti, jos puiden lehtiä tai oksia esimerkiksi lentelee katolle.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link