Avaimet ja lukot tuovat haasteita taloyhtiöille

Kuva: Ralf Ahlskog

Niin kauan kuin kotiavaimet ovat tallessa, taloyhtiön avainhallintaan kiinnitetään harvoin huomiota. Tämä kuitenkin kannattaisi, sillä avainhallinta on tärkeä osa omaa ja koko taloyhtiönturvallisuutta ja taloutta.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia listaa Epari-lehdessä avainhallinnan yleisimmät sudenkuopat. Muutamat niistä liittyvät turvalukkoihin. Turvalukko on lisälukko, joka asennetaan ulko-oveen käyttölukon ylä- tai alapuolelle. Turva- eli varmuuslukon avainta ei ole pakko luovuttaa taloyhtiölle.

– Tietyissä vahinkotilanteissa asuntoon voi olla pakko mennä kiireellisesti. Tällöin asunnon ovi joudutaan murtamaan, jos avaimia ei ole luovutettu. Kustannukset voivat tulla osakkaan maksettavaksi, Lauhia sanoo.

Jos asunnon ovessa on turvalukko, saattaa kotivakuutuksesta saada alennusta. Vakuutusehdoissa voi olla myös kohta, jonka mukaan omavastuuta ei tarvitse maksaa, jos asuntoon on murtauduttu turvalukitun oven kautta. Ongelmia vakuutuksen kanssa voi tulla, jos turvalukkoa ei ole käytetty.

– Jos vakuutusmaksusta on saanut alennusta turvalukon perusteella, mutta lukko ei ole murron sattuessa ollut lukittuna, omavastuun määrä saattaa kasvaa. Vakuutuskirjaan ja -ehtoihin kannattaa perehtyä tarkasti, Lauhia muistuttaa.

Alaovella oltava tiedot

Lain mukaan taloyhtiö on vastuussa yleisavaimista. Yleensä niiden säilytys on ulkoistettu huoltoyhtiölle tai lukkoliikkeelle. Yleisavaimet pidetään lukitussa säilytysyksikössä niin, ettei niitä voi yhdistää tiettyyn kohteeseen.

– Jos hallitus huolehtii yleisavaimen säilytyksestä, säilytystapa pitää olla taloyhtiön kiinteistö- ja vastuuvakuutusehtojen suojeluohjeiden mukainen. Hallitus voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, jos yleisavainta ei säilytetä riittävän huolellisesti ja se joutuu vääriin käsiin.

Yksi mahdollinen virhepaikka on alaovi. Taloyhtiössä alaovi on mahdollista pitää jatkuvasti lukittuna myös silloin, kun rappukäytävään ei pääse kuin avaimella, eli yhtiössä ei ole käytössä ovipuhelimia tai summeria.

Järjestyslain mukaan rakennuksen omistajan on kuitenkin huolehdittava, että alaovella on näkyvässä paikassa esimerkiksi isännöitsijän tai huollon yhteystiedot.

– Muun muassa poliisin ja pelastusviranomaisten pitää päästä rakennukseen viipymättä myös silloin, kun alaovi on jatkuvasti lukittuna, Lauhia sanoo Epari-lehdessä.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti