Aurinkopaneelien yhteishankinta taloyhtiöihin helpottuu

Aurinkosähkön yhteisvoimaloiden ja hyvityslaskennan hyödyntäminen ovat tulossa taloyhtiöiden saataville helpommin. Aiemmin yhteisvoimaloiden hankintaa taloyhtiöihin ovat hidastaneet lainsäädännölliset esteet, kirjoittaa FinSolar hankkeen projektijohtaja Karoliina Auvinen Tekniikka&Taloudessa.

Laisäädäntö on Suomessa muuttumassa vuoden 2020 loppuun mennessä EU:n sähkömarkkina- ja uusiutuvan energian direktiiviuudistusten ja työ- ja elinkeinoministeriön alaisen älyverkkotyöryhmän linajusten perusteella.

Nykylainsäädännön mukaan aurinkosähkön siirtämisestä verkkoyhtiön mittareiden kautta asuntoihin täytyy maksaa sähkönsiirtomaksu ja -vero. Kerros- ja rivitaloasukkaat eivät ole tähän mennessä hyödyntäneet aurinkosähköä kovinkaan innokkaasti.

Hyvityslaskentapalvelu tulee todennäköisesti saataville alueittain ja portaittain. Helen Sähköverkko, Järvi-Suomen Energia sekä Oulun Energia Siirto ja Jakelu tarjoavat hyvityslaskentaa asiakkailleen heti, kun lakimuutos on voimassa.

Vinkit taloyhtiöille aurinkopaneelien yhteishankintaa varten:

  • Tiedustele verkkoyhtiöltäsi, millä aikataululla hyvityslaskenta asiakkaille on käytössä.
  • Keskustele naapuriesi kanssa aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta.
  • Vie mahdollinen investointi päätettäväksi taloyhtiön yhtiökokoukseen. Hyvityslaskentamallissa järjestelmän voi hankkia enemmistöpäätöksellä. Järjestelmää varten voidaan varata esim. enimmäismäärä rahaa osakasta kohden.
  • Kilpailuta järjestelmän toimitus budjetin mukaisesti.
  • Järjestelmän toimitusaika on yleensä muutaman viikon. Taloyhtiön sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa tällä välin pientuottajan sähkösopimukseksi ja solmia alueen verkkoyhtiön kanssa hyvityslaskentasopimus.
  • Ilmoita vakuutusyhtiölle hyvissä ajoin aurinkovoimalasta, jotta se sisällytetään taloyhtiön kiinteistövakuutukseen.

Lue lisää täältä

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää