Auringosta sähköä taloyhtiöön – ja nyt myös asukkaillekin

Vuoden alusta verkkoyhtiöt ovat voineet tarjota asiakkailleen hyvityslaskentapalvelua. Se tekee aurinkosähköstä uudella tavalla kiinnostavan taloyhtiöissä. Malli voi nostaa aurinkosähköjärjestelmän kokoa ja kannattavuutta. Lisäksi tuotettu sähkö näkyy suoraan asukkaiden sähkölaskuissa. HSY:n Ilmastoinfo on koonnut kattavan paketin taloyhtiön aurinkosähköstä verkkokurssiin osoitteeseen koutsi.hsy.fi.

Hyvityslaskentamallissa itse tuotettu aurinkosähkö käytetään ensin taloyhtiön kiinteistösähkön tarpeisiin. Mikäli tuotettua sähköä jää yli tämän tarpeen, se jaetaan asunnoille osakkeiden määrän mukaisesti. Vasta tästä ylijäävä sähkö myydään verkkoon. Hyvityslaskentamalli ei aseta lisää teknisiä vaatimuksia. Asuntojen käyttöön menevä sähkö jaetaan laskennallisesti, joten lisää mittareita tai muuta tekniikkaa ei tarvita. Palvelun tarjoaa verkkoyhtiö.

”Kannattaa olla aktiivinen ja kysyä omalta verkkoyhtiöltä, joko he tarjoavat hyvityslaskentapalvelua.” Kannustaa HSY:n Ilmastoinfon energia-asiantuntija Kirsi Korpisalo.

Tyypillisesti aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan niin, että tuotetusta sähköstä kulutetaan mahdollisimman paljon itse. Hyvityslaskentamalli mahdollistaa suuremman aurinkosähköjärjestelmän ilman, että sähkön myynti verkkoon kasvaa. Suurempi järjestelmä on suhteessa edullisempi, mikä taas osaltaan parantaa kannattavuutta.

Aurinkosähkö ja lämpöpumput

Lämpöpumput kiinnostavat ja yleistyvät nyt taloyhtiöissä. Lämpöpumpput lisäävät taloyhtiön kiiinteistösähkön käyttöä merkittävästi ja ovatkin usein erinomainen yhdistelmä aurinkosähkön kanssa.

”Aurinkosähkö ja lämpöpumput ovat erinomainen yhdistelmä. Aurinkosähköllä voidaan pienentää lämpöpumppujen kasvattamaa ostosähkön tarvetta. Lisäksi aurinkosähköjärjestelmän kannattavuus paranee, kun voidaan mitoittaa suurempi järjestelmä” kommentoi Ilmastoinfon energia-asiantuntija Kirsi Korpisalo.

Miten meidän taloyhtiöömme aurinkosähköä?

Kuinka sitten aurinkosähköhankkeessa kannattaisi edetä. Tässä lyhyt ehdotus. Katso lisää osoitteesta koutsi.hsy.fi.

  1. Tilatkaa asiantuntijalta aurinkosähkökartoitus, josta selviää aurinkosähkön tuotannon todellinen potentiaali ja järjestelmän järkevä mitoitus. Selvittäkää samalla verkkoyhtiöstä, tarjoavatko he hyvityslaskenta -palvelua sekä kaupungin rakennusvalvonnasta, tarvitseeko aurinkosähköjärjestelmään toimenpideluvan.
  2. Pyytäkää alustavia tarjouksia usealta toimittajalta. Valmiita tarjouksia ja toimijoita löytyy osoitteesta fi.
  3. Päättäkää etenemisestä yhtiökokouksessa.
  4. Tehkää kilpailutus kokonaistoimituksesta. Tarjouspyynnössä on hyvä pyytää tiedot esim. takuista sekä asennuksen laadusta. Vertailkaa tarjouksia tarkasti.
  5. Tehkää ilmoitus verkkoyhtiöille aurinkosähkön tuotannosta. Lisäksi täytyy tehdä sopimus ylimääräisen sähkön myynnistä.
  6. Itse asennus vie vain muutaman päivän.

Lisätietoa Koutsista

Koutsi (koutsi.hsy.fi) on Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä HSY:n verkko-oppimisympäristö, johon HSY:n Ilmastoinfon on tehnyt kaksi taloyhtiöille suunnattua energia-aiheista kurssia. Ensimmäisenä ilmestyi verkkoversio suositusta ja erittäin tykätystä Taloyhtiön energiaeksperttikurssista. Se on kattava paketti taloyhtiön energiankulutuksesta, kiinteistötekniikasta sekä energiatehokkuusmahdollisuuksista. Tämän vuoden alussa ilmestyi Auringosta sähköä taloyhtiöön -verkkokurssi, joka kokoaa vinkit, kuinka taloyhtiö voi edetä aurinkosähköprojektissa. Kaikki Koutsin kurssit voi suorittaa omassa aikataulussa, mistä ja milloin tahansa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti