Asuntomarkkinoiden vire kesti jopa koronakriisinkin

Kuva: Bigstock

Suomen asuntomarkkinat kestivät koronan iskun hyvin verrattuna aiempiin talouskriiseihin, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n asuntomarkkinaennuste. Hyvä vire näkyi etenkin kasvukeskuksissa, mutta korona toi myös muutoksia perustrendeihin. Osakeasuntojen hintakehityksessä kiinnostavia positiivisia poikkeuksia ovat Kuopio ja Kotka.

Ennusteessa tarkasteltiin, miten osakeasuntojen reaalihinnat muuttuivat pandemian aikana, ja tätä verrattiin kunkin kaupungin 10 vuoden keskiarvokasvuun. Vertailu osoittaa, että hinnat ovat kehittyneet pandemian aikana kaikissa kasvukeskuksissa keskimääräistäkin paremmin.

-Asuntomarkkinoiden myönteinen kehitys oli poikkeus viime vuoden negatiivisten talousuutisten joukossa. Se on poikkeuksellista myös kun katsotaan, miten aiemmat talouskriisit ovat asuntomarkkinoihin vaikuttaneet, sanoo PTT:n asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen.

Ennusteessa on tarkasteltu talouskriisien vaikutusta asuntojen hintoihin Suomessa ja 16 muussa kehittyneessä maassa aina 1900-luvun alusta lähtien. Aiemmissa kriiseissä asuntojen hinnat seurasivat muun talouden mukana alaspäin. Tällä kertaa ne jatkoivat nousuaan pandemiasta huolimatta.
Keskisen mukaan kehitystä voi selittää ainakin kolme tekijää: kevyt rahapolitiikka, elvyttävä finanssipolitiikka sekä kuluttajien muuttuneet asumisvalinnat.

Kuopio ja Kotka poikkeuksia

Vuonna 2020 vanhojen kerrostaloasuntojen nimellishinnat nousivat koko maassa 2,1 %. Alueelliset erot ovat erittäin suuria. Helsingissä hinnat kasvoivat melkein 5 %, Turussa ja Tampereella noin 4 %. Vantaalla ja Oulussa oli nollakasvua.  Lahdessa ja Jyväskylässä hinnat laskivat noin 3  %.

Hieman yllättäen myös Kuopiossa ja Kotkassa reaalihinnat ovat poikenneet positiivisesti viime vuosien tavanomaisesta kehityksestä, ja niissä kasvu on ollut korona-aikana 4 prosenttiyksikköä vauhdikkaampaa kuin yleensä.

2021 hinnat eivät kasva näin ripeästi. Ihmisillä on pandemiatilanteen parantuessa myös muita kulutusmahdollisuuksia. Rajoitettu tarjonta pitää Helsingissä  hinnat yhä korkeina. Tampereellakin ne nousevat nopeasti. Toisaalta talouden elpyminen näkyy siinä, että vapaarahoitteisten vuokrien nousu nopeutuu.

Ihmisten asumisvalinnat ja markkinoiden kehitys ovat edenneet enimmäkseen vanhalla uralla. Kasvukeskusten vetovoima vahvistui ja hintojen alueellinen eriytyminen jatkui. Muutoksiakin on havaittavissa, Peetu Keskinen sanoo. Rivi- ja omakotitaloille on ollut aiempaa enemmän kysyntää

Monessa maakuntakeskuksessa kasvu heikompaa

Sen sijaan monessa maakuntakeskuksessa kehitys on ollut keskimääräistä heikompaa. Esimerkiksi Lahdessa reaalihinnat kehittyivät korona-aikana lähes 6 prosenttiyksikköä heikommin.

-Tarkastelun tavoite on havainnollistaa sitä, miten pandemian vaikutukset alueellisille asuntomarkkinoille ovat eronneet toisistaan. Yleisesti voidaankin sanoa, että asuntomarkkinoiden polarisaatio on jatkunut myös pandemian aikana, Peetu Keskinen sanoo.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti