Asuntomarkkinat polarisoituvat edelleen 2020-luvulla

Asuntomarkkinat jakautuvat Suomessa yhä syvemmin 2020-luvulla. Hintojen lasku koskee myös maakuntakeskuksia ja väestöltään kasvavien maakuntien reuna-alueita, ilmenee Pellervon taloustutkimus PTT:n asuntomarkkinaennusteesta.

Koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 prosenttia, vapaarahoitteiset vuokrat 1,6 prosenttia ja ARA-vuokrat 1,3 prosenttia. Alueelliset erot hinnoissa ovat kuitenkin suuria ja kasvavat ennusteen mukaan edelleen. Huomion arvoista on se, että kasvavissakin maakunnissa on alueita, joiden hintakehitys on suhteellisen heikkoa.

Erojen kasvulla on huomattavia vaikutuksia alueiden talouksille. Pankit joutuvat punnitsemaan asuntolainoihin liittyviä riskejä niillä alueilla, joilla hinnat ovat laskussa. Myös kuluttajien on harkittava, kannattaako investoida asuntoon vai asua vuokralla. Ennusteen mukaan omistusasumisen kustannus suhteessa vuokralla asumisen kustannukseen eroaa selvästi kaupungittain. Esimerkiksi Helsingissä vuokralla asumisen kustannus on melkein kaksinkertainen omistusasumiseen nähden.

Toimenpidesuositukset ovat PTT:n ekonomisti Peetu Keskisen mukaan kasvavilla alueilla samankaltaiset kuin tähän asti. Uudisrakentamisesta ja tonttien saatavuudesta on pidettävä huolta, kaavoitusta tulee tehostaa ja maankäytön sekä rakentamisen sääntelyä järkevöittää. Asuntomarkkinoiden eriytyvään hintakehitykseen täytyy tulevaisuudessa kiinnittää huomiota, erityisesti maakuntakeskuksissa.

Lue lisää PTT:n asuntomarkkinaennusteesta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti