Asuntomarkkinat käyvät kuumina, digipalvelut aiheuttavat harmia

Kuva: Ralf Ahlskog

Suomen asuntokauppa on käynyt tänä vuonna vilkkaampana kuin moniin vuosiin. Kesällä kaupan volyymi on hiukan laskenut verrattuna viime vuoteen, mutta on silti ollut aiempia vuosia edellä.

− Vuodesta 2021 on tulossa 2000-luvun vilkkain asuntokauppavuosi. Yli puolet välittäjistä ennustaa markkinan kiihtymistä talouden parantumisen myötä. Hintakuplaa ei myöskään ole näkyvissä asuntomarkkinoilla, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Tarjonta markkinoilla on lisääntynyt, mutta edelleen on kova pula 2000-luvun taloista. Asuntojen hintapyynnit ovat nousseet kovan kysynnän myötä monin paikoin jo yli markkinahintojen ja tämä omalta osaltaan hiukan pidentää myyntiaikoja. Hintojen nousu on keskittynyt tiettyihin asuntotyyppeihin kasvukeskuksissa.

Vuosi 2021 on ollut vilkas myös mökkikaupoissa, mutta kasvu on tasaantumassa Oikein hinnoitellut hyvät mökit käyvät edelleen nopeasti kaupaksi. Loppusyksylle ennustetaan mökeille keskimäärin hiukan pienempää volyymia ja loivaa hintojen laskua.

Digitalisaatiosta on tullut pullonkaula

Asuntokaupassa on tehty viranomaisten johdolla suuria muutoksia prosessien digitalisoimiseksi, mutta asiat eivät suju kuten pitäisi.

Esimerkiksi väestörekisterin toimintojen siirtyminen keskitetysti Digi- ja väestövirastolle DVV:lle on aiheuttanut yhä suurempia viiveitä kuolinpesille ja edunvalvottaville. viiveiden on raportoitu olevan keskimäärin jo 2–3 kuukautta.

Maanmittauslaitoksen ylläpitämän sähköisen huoneistotietojärjestelmän omistuskirjausten sekä kiinteistöjen lainhuutojen kirjausten viiveet ovat keskimäärin lähes kuukauden ja jopa yli 3 kk:n viiveitä on raportoitu.

Lisäksi osassa pankeista on ruuhkaa, ja lainaneuvotteluun pääsyä voi joutua kyselyn mukaan odottamaan keskimäärin kuukauden.

Digitaalinen asuntokauppa ei olekaan reaaliaikaista

Uudet palvelut asuntokaupan tekemiseen sähköisillä allekirjoituksilla yleistyivät koronan tultua. Todellisuudessa digitaalisissa palveluissa on usein jopa yli viikon viive ennen kuin kauppa toteutuu ja rahat ovat tilillä.

Tällaiset viiveet voivat aiheuttaa asuntokaupassa paljon harmia, kun kaupat ovat useimmiten useamman asunnon ketjuja, joissa moni perhe vaihtaa kotia saman aikaan ja rahaliikenteen tulisi edetä välittömästi.

− Pankit ovat painostaneet asiakkaitaan ja välittäjiä käyttämään uusia digipalveluita jopa siten, että ovat alkaneet periä valtavia summia kaupanteosta konttorissa. Lopputuloksena tulee paljon murheita ja lisäkuluja muuttaville perheille, Mannerberg toteaa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti