Asuntoluottojen vihertyminen vaatii pientaloilta energiatodistuksia

Kuvituskuva

Yhden ja kahden huoneiston asuinrakennusten energiatodistusten tiedot eivät tällä hetkellä ole pankkien saatavilla sähköisesti. Tämä jarruttaa asuntoluototuksen vihertymistä. Todistusten käytön laajentaminen kannustaisi rakentamaan ja remontoimaan asunnoista energiatehokkaita. Tämä hillitsisi ilmastonmuutosta.

Asumisessa ei ole kyse pienistä päästötuprahduksista: Rakennukset tuottavat yli kolmanneksen Suomen kasvihuonepäästöistä. Suomen asuinrakennuksista 90 prosenttia on yhden tai kahden huoneiston rakennuksia.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ylläpitää rekisteriä energiatodistuksista, mutta yhden ja kahden huoneiston asuinrakennusten energiatodistusten tiedot eivät ole julkisia eivätkä pankkien saatavilla sähköisesti.

Finanssiala ry (FA) on esittänyt asuntoasioista vastaavalle ministerille Krista Mikkoselle, että asuntovakuudellisten luottojen antajille tulisi mahdollisuus saada käyttöönsä pientalojen energiatodistukset lainoitusprosessia varten. Tähän tarvitaan lainsäädäntömuutos.

-Energiatodistukset ovat standardoitu tietolähde rakennuksen energiatehokkuudesta. Ilman tietoa ei vihreää asuntolainaa pysty myöntämään, toteaa FA:n johtava asiantuntija Ingalill Aspholm.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti