Asuntoluottojen lainakatto 85 prosenttiin muiden kuin ensiasuntolainojen osalta

Kuva: Ralf Ahlskog

Lainakattoa höllennettiin koronakriisin alussa 90 prosenttiin. Nyt se palautetaan koronakriisiä edeltävälle tasolle 85 prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että lainanhakijalla pitää olla säästössä 15 prosenttia asunnon myyntihinnasta, 10 prosenttia ei enää riitä.

Asuntomarkkinat ovat toipuneet hyvin koronapandemian aiheuttamasta shokista. Uusia asuntolainoja ottaneiden kotitalouksien kokonaisvelat suhteessa tuloihin ovat jatkaneet kasvuaan. Tämä korostaa Finanssivalvonnan mielestä ylivelkaantumisen hillinnän tärkeyttä.

Nyt tehdyllä päätöksellä torjuttiin koronakriisin aiheuttamia ja asuntomarkkinoiden vakaata toimintaa uhkaavia suhdanneluonteisia riskejä. Asuntokaupan ja asuntoluotonannon vilkastumisen myötä tarvetta kevennykselle ei FIVA:n mukaan enää ole.

Asuntomarkkinat vilkastuivat kesällä 2020, jonka jälkeen asuntokauppa ja -lainananto ovat olleet aiempia vuosia vilkkaampia. Kotitalouksien velkaantumisaste (velat suhteessa käytettävissä olevaan tuloon) oli maaliskuun 2021 lopussa ennätykselliset 133,6 %. Velkaantumisaste oli 5,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.

FIVA:n johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen toteaa tiedotteessa, että asuntolainanannon kiihtynyt kasvu uhkaa lisätä runsaasti velkaantuneiden kotitalouksien määrää.

− Lainakaton alentaminen hillitsee vakuuksiin nähden suurimpien lainojen myöntämistä. Lisäksi lainanantajien tulisi olla pidättyväisiä erityisen pitkien ja tuloihin nähden suurten asuntolainojen myöntämisessä, Nykänen toteaa.

Pankkeja edustava Finanssiala ry kuitenkin arvostelee Finanssivalvonnan päätöstä kiristää lainakattoa. Finanssialan mukaan vilkasta menoa asuntomarkkinoilla selittävät ainakin osittain pandemiaan liittyvät asumistoiveiden muutokset.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti