Asuntojen matkailukäytöstä eri tulkinnat Helsingissä ja Rovaniemellä

Kunnat saavat tulkita maankäyttö- ja rakennuslakia haluamallaan tavalla oman asunnon vuokraus- ja majoitustoiminnan välisten rajojen vetämiseksi. Helsingissä ja Rovaniemellä lakia on tulkittu eri tavoilla, Yle kirjoittaa.

Suomen suurimmat Airbnb-kaupungit Helsinki ja Rovaniemi ovat päätyneet erilaisiin tulkintoihin toiminnan hallitsemisessa. Rovaniemen kaupunki ei ole puuttunut siihen lainkaan, koska se ei tiedä, milloin oman asunnon tilapäinen vuokraus muuttuu lainvastaiseksi majoitustoiminnaksi. Helsingissä maankäyttö- ja rakennuslakia tulkitaan niin, että asunnon voi laittaa vuokralle loman ajaksi, mutta jatkuva vuokraus matkailukäyttöön on asemakaavan ja rakennusluvan vastaista.

Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan projektipäällikkö Sara Rintamo huomauttaa, ettei Helsingin kaupungin ohje koske Airbnb-toimintaa sellaisena kuin se on alunperin tarkoitettu olevan, eli oman asunnon tilapäistä vuokrausta. Rovaniemen kaupungin rakennusvalvonnan johtava ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi puolestaan kertoo, että asumisen ja majoitustoiminnan raja ei ole lainsäädännöllisesti selkeä, ja asiaan on odotettu valtakunnallista ohjeistusta.

Maankäyttö- ja rakennuslaissa ei ole määritelmiä asumiselle ja majoitustoiminnalle, kunnan rakennusvalvontaviranomainen tekee tulkinnan. Valtakunnallista ohjeistusta ei ole myöskään tulossa, kun lakia uudistetaan, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Antti Salonen sanoo.

Lue lisää täältä

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti