Asuntojen hinnat nousevat nopeinta vauhtia yli kymmeneen vuoteen

Kuva: Ralf Ahlskog

Asuntojen hinnat nousevat Suomessa nopeinta vauhtia yli kymmeneen vuoteen, sanoo asunto-rahoitukseen erikoistunut luottolaitos Hypo.

Hypo arvioi asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna pääkaupunkiseudulla 5,5 prosenttia ja koko maassa 3 prosenttia.

Pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan kuumana käyvän asuntomarkkinan myötä Suomessa ovat yleistyneet maailmalta tutut nousukauden ilmiöt, kuten pyyntihinnan ylittävät kaupat ja niin sanotut sokkotarjoukset.

− Ostajat maksavat haluamistaan asunnoista enemmän kuin myyjä pyytää tai he tekevät tarjouksia ilman, että käyvät katsomassa asuntoa tai taloa. Asuntorahoittajan ehdoton suositus on käydä katsomassa kohde rauhassa sekä tutustua tarkasti taloyhtiön papereihin ja osakasrakenteeseen. Hätäilty virhekauppa kalvaa kovemmin kuin yksi sormista karannut kohde, Juhana Brotherus varoittaa.

Vuokranantajille rakkauskirjeitä

Vuokramarkkinoilta jo aiemmin tutut rakkauskirjeet ovat tulleet myös omistusasuntokauppaan vilkkaimmilla alueilla. Välittäjät kehottavat ostajaehdokkaita kertomaan myyjille, miksi juuri he olisivat hyviä omistamaan tietyn asunnon tai kuinka pitkään he ovat tietyltä alueelta etsineet itselleen sopivaa asuntoa.

− On sattunut niin, että miellyttävän tarinan kertonut ostaja on saanut asunnon, vaikka joku toinen olisi tarjonnut jopa enemmän euroja. Täytyy sanoa, että tällainen hämmentää verkkaiseen ja viileään menoon tottuneita, Brotherus hymähtää.

Vuokramarkkinoilla nähdään kovempaa kilpailua, sillä lyhytaikainen Airbnb-vuokratoiminta toipuu vielä koronasta ja kasvukaupunkeihin valmistuu paljon uusia, pieniä asuntoja. Vuokrat ovat oikeastaan jääneet jälkeen hintakehityksestä vielä jonkin verran tilastoja enemmän.

Korkotason ei odoteta nousevan

Helsingin Sanomissa Brotherus sanoo lainamarkkinoilla elettävän erikoisia aikoja, kun asuntolainojen korot ja marginaalit ovat pudonneet pysyvämmin alle prosenttiin.

− Asuntolainojen reaalikorot ovat painuneet pakkaselle, eikä tilanteeseen odoteta muutosta lähivuosina. Kun 1970-luvulla inflaatio kuittasi opintovelat, niin 2020-luvulla inflaatio nakertaa asuntovelkoja, Brotherus arvioi.

HYPO:n mukaan asuntokauppaa käydään aiempaa tasaisemmin ympäri vuoden. Asunnon myyminen onnistuu nykyään myös joulu-tammikuussa. Hinnat eivät enää vaihtele vuodenaikojen mukaan eikä myyntiä harkitseva hyödy enää ajoittamalla kauppansa vilkkaimpaan sesonkiin.

Asuntomarkkinakatsauksen mukaan koronaviruspandemia ei ole muuttanut ostajien toiveita asunnon sijainnista, mutta nyt kodista halutaan aiempaa suurempi.

Hypon mukaan suurin kysyntä kohdistuu edelleen niin sanotun kasvukolmion kärkiin eli Helsingin, Turun ja Tampereen kantakaupunkeihin. Kaupunkien ytimiin haluaa myös yhä useampi perheellinen.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti