Asunto-osuuskuntien kehittäminen vaatii toimia

Asunto-osuuskunta voisi olla hyvä vastaus asumisen kustannusten pienentämiseen erityisesti pääkaupunkiseudulla. Esteenä kuitenkin on, että aiheesta on liian hajanaista tietoa ja siltä puuttuu tarvittavaa sääntelyä sekä julkisen vallan muita toimia, kuten kaavoitusratkaisuja, ilmenee Pellervon Taloustutkimus PTT:n selvityksestä.

Myös ARA:n takausmalli johtaa siihen, että nyt kehitteillä olevat asunto-osuuskunnat ovat lähinnä vuokra-asumispohjaisia – vaikka omistuspohjaiselle kohtuuhintaisen asumisen innovaatiolle on huutava tarve.

Pellervon taloustutkimus PTT on julkistanut asunto-osuuskuntia koskevan selvityksen, joka pohjautui 15 lähinnä pääkaupunkiseudulla olevan asunto-osuuskunnan tai suunnitteluvaiheessa olevan hankkeen tutkimiseen. Lisäksi oikeusministeriössä on käynnissä asunto-osakeyhtiölain muutostarpeita koskeva hanke, jonka yhteydessä selvitetään tarvetta asunto-osuuskuntia koskevalle lainsäädännölle. Selvitys julkaistaan syksyn aikana.

Osuustoimintakeskus Pellervon lakiasiainjohtaja Anne Kontkasen mukaan asunto-osuuskuntien kehittämisessä ollaan vasta aivan alkutaipaleella. Ratkaistava on asumiseen ja sen rahoitukseen sekä kuluttajansuojaan liittyviä asioita. Keskeisin on kuitenkin lainsäädäntöpohja. Kun sitä ei ole, käsitteet ovat sekavat ja sekä rakentamisen että asukkaan rahoituksen saaminen iso ongelma. Osuuskunta-asumista harkitsevan on vaikea vertailla vaihtoehtoja ja pankista on vaikea saada rahoitusta, Kontkanen toteaa.

Lue PTT:n tiedote ja selvitys täältä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti