Asunnonomistajat joutuvat varautumaan nouseviin kustannuksiin – etenkin kiinteistöveron nousua pelätään

Kuva: Bigstock

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan asumiskustannukset nousevat ennakoitua enemmän. Nousu vaihtelee paljon riippuen asuinpaikasta ja talosta.

– Nyt horisontissa näkyy useampia riskejä nopeamman kustannuskehityksen osalta, vastaa Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus Yle:lle.

Brotheruksen mukaan viimeisen vuosikymmenen aikana asumiskustannukset ovat kasvaneet noin 3 prosentin vuosivauhdilla. Hän arvioi, että nyt osassa asuntoja kustannukset nousevat moninkertaisesti, toisissa kustannukset voivat jopa laskea.

Pellervo: Ennusteet ovat alakantissa

Myös Pellervon taloustutkimuksessa arvioidaan ennusteiden olevan alakanttiin, sillä varsinkin energian hintojen muutokset ovat olleet yllättävän isoja.

– Asumiskustannusten osalta erityisesti lämmityskustannusten ja kotitaloussähkön hinnan muutokset voivat olla hyvin isoja. Viime aikoina nähty energian hinnannousu on ollut selvästi nopeampaa kuin ennusteissa aiemmin oletettiin, arvioivat PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen ja ekonomisti Veera Holappa.

Holappa laskee, että osassa asuntoja kulujen nousu voi tuplaantua ennusteista eli nousta jopa kuuteen prosenttiin.

Osuuspankin ekonomistien mukaan asumiskustannukset ovat nousseet jo pitkään yleisen hintatason nousua nopeammin.

OP Ryhmän henkilöasiakkaiden rahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie arvioi, että tämä perussuunta jatkuu myös keskipitkällä aikavälillä. Kaiken kaikkiaan hän arvioi kulujen nousua maltillisemmin kuin PTT ja Hypo.

Kiinteistöveron korotuksia pelätään

Kokonaan oma lukunsa on kiinteistövero. Hallituksen esitys kiinteistöveron uudistamiseksi lähtee pian lausuntokierrokselle.

Kiinteistöverotusta on tarkoitus uudistaa niin, että verotusarvot vastaisivat paremmin alueen hintatasoa ja rakentamiskustannuksia. Yksittäisille kiinteistöille se voi hyvinkin tarkoittaa veron nousua. Mikäli kunnat paikkaavat verotulomenetyksiään nostamalla laajasti kiinteistöveroa, tällä on asumiskustannuksia nostava vaikutus.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus mukaan on mahdollista, että kiinteistövero tuottaa monelle asunnonomistajalle yllätyksen.

Kaikki Ylen haastattelemat asiantuntijat uskovat, että hintojen nousu on kovinta pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa.

Lue Yle:n laaja haastatteluihin pohjautuva artikkeli tästä!

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti