Asunnon ostaminen

Pariskunta haaveilee asunnon ostamisesta.

Oma asunto on useimmille meistä elämän suurin ja tärkein hankinta. Omistusasuntoa ostaessa on mietittävä omat asumistoiveet: onko järkevämpää hankkia uusi vai vanha asunto, paljonko voit ottaa asuntolainaa, voitko tehdä remonttia vai olisiko uusi asunto paras vaihtoehto.

Oman asunnon hankkiminen on useimmille meistä elämän suurin ja tärkein hankinta. On puntaroitava eri asumismuotojen edut ja haitat, mietittävä ostaako oma asunto vai asuako vuokralla. Lisäksi on vielä arvioitava, onko järkevämpää hankkia uusi vai vanha asunto. Asunnonostajan on hyvä ottaa huomioon useita seikkoja hankintaa suunniteltaessa, samoin remontointityö sekä rakentaminen kannattaa suunnitella huolella.

Asuntolainassa maltti on valttia

Asuntolaina on yleinen tapa rahoittaa omistusasumista Suomessa. Asuntolainaa harkitsevan kannattaa muistaa ainakin seuraavat seikat:

  • Kilpailuta asuntolainasi. Asuntolainojen ehdoissa voi olla merkittäviä eroja. Lainatarjous kannattaa aina pyytää useammasta pankista.
  • Tutustu asuntolainan korkoehtoihin. Asuntolainan korko on käytännössä lainan hinta: kuinka paljon pankki perii sinulta rahaa vuosien varrella siitä, että se lainaa sinulle rahan asuntoasi varten. Korko muodostuu usein viitekorosta ja marginaalikorosta. Näissä voi olla suuria eroja pankkien välillä.
  • Varaudu muutoksiin. Mieti, miten taloustilanteen muuttuminen vaikuttaisi kykyysi maksaa asuntolainaa. Pystyisitkö maksamaan asuntolainan tai myymään asuntosi silloin, jos tulosi muuttuisivat merkittävästi? Miten viitekorkojen nousu vaikuttaisi tilanteeseesi?
    Lisää tietoa löytyy esimerkiksi eri pankkien sivuilta.

Uuden asunnon ostajan opas

Rakennusteollisuus RT ry on koonnut sivulleen kuluttajille tietoa, joka helpottaa vertailemaan ja tekemään ratkaisut asuntoasioissa. Uusi asunto -verkkosivut tarjoavat hyötytietoa asunnon ostajille.

Rakennusteollisuus RT:n uuden asunnon kauppaa käsittelevästä ostajan oppaasta asunnonostajat ja asuntotuotannosta kiinnostuneet saavat tärkeimmät tiedot uuden asunnon ostamisesta, kaupan tekemisestä ja asumisen alkuvaiheista. Sivusto on tehty uudiskohteesta asunnonostoa harkitseville ihmisille, mutta oppaan tiedot ovat hyödyllisiä kaikille asunnonostajille.

Kodin huoltotyöt – Asukkaan opas

Tiivis opas kertoo, mitä huoltotöitä asukkaan tulee asunnossaan tehdä sekä antaa ohjeet näihin töihin.

Lue lisää ja tilaa

Koti uudistalosta – Osakkaan ja taloyhtiön hallituksen opas

Opas selvittää uuden asunnon kauppaan ja uuden taloyhtiön hallinnointiin liittyvät vastuut, käytännöt ja sovellettavan juridiikan.

Lue lisää ja tilaa

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti