Asumistuki on tuotantotukea

Kuvituskuva

Asumistuki nostaa markkinatalouden lainalaisuuksien mukaan asumisen hintaa, toteaa Asokotien toimitusjohtaja Jari Riskilä tuoreessa blogissaan.

Valtion asumiseen osoittamasta tuesta puhuttaessa erotetaan yleensä toisistaan asuntojen rakentamisen tuotantotuet ja asumismenoihin tarkoitettu asumistuki.

Keskustelu lähtee usein siitä, että tuotantotuki on tehotonta, vääristää markkinoita ja on keskeinen syy varsinkin kasvukeskusten asuntopoliittisille haasteille, kuten asumisen kalleudelle. Samalla todetaan, että asumistuki on oiva keino vastata näihin haasteisiin.

Harvoin kysytään, miten asumistuki vaikuttaa markkinoiden toimintaan. Ei tarvitse ymmärtää markkinataloudesta, erityisesti kysynnästä ja tarjonnasta sekä niiden vaikutuksesta hyödykkeen hintaan, paljoakaan, jotta asumistuen vaikutus kysyntätukena kirkastuu. Se nostaa hintaa.

Kun yhteiskunta maksaa osan asumismenoista, asukas on valmis maksamaan asunnosta enemmän kuin tilanteessa, jossa joutuisi maksamaan kaiken itse, Jari Riskilä toteaa. Lue koko blogi Asuntosäätiön kotisivuilta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti