Asumisen taitojen puute näkyy taloyhtiöissä

Kuva: Bigstock

Pahimmat asumisen kompastuskivet liittyvät keittiöön ja kylpyhuoneeseen, joissa vakavimmillaan syntyy vesivahinko. Potentiaalisia vesivahingon aiheuttajia ovat tukkoon mennyt lattiakaivo, pesukoneet, jääkaappi ja liian täyteen ahdettu allaskaappi.

– Lattiakaivo pitää puhdistaa hiuksista ja muusta liasta tarpeeksi usein. Jos se tukkeutuu, vesi voi suihkun aikana ehtiä kylpyhuoneen ulkopuolelle ja aiheuttaa vahinkoa, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Jos allaskaappiin työntää liikaa tavaraa, voivat perällä olevat putket mennä pois paikoiltaan. Jos vesi tihkuu piilossa pikkuhiljaa, voi vahinko paljastua vasta, kun on liian myöhäistä.

Ole tarkkana koneiden kanssa

Pesukoneissa pitää aina huomioida tulppaus. Etenkin astianpesukone voi vuotaessaan aiheuttaa vahinkoa. Muuttotilanteessa pitää olla tarkkana, että pesukoneen johto tulpataan asianmukaisesti, jotta vesi ei pääse vuotamaan tyhjässä asunnossa.

– Muuttaessa myös jääkaappi pitää sulattaa huolella ja ajan kanssa. Eikä niin, että vedetään viimeisenä johdot seinästä ja jätetään se yksinään sulamaan, Koro-Kanerva opastaa.

Riitoja loppusiivouksesta

Isännöintiliiton viimevuotisen asumisen taitoja kartoittaneen kyselyn mukaan nuoria askarruttavat eniten asumisen vastuisiin, vahinkoihin ja vakuutuksiin liittyvät asiat.

– Kaikki eivät ymmärrä, että huolimattomuudella aiheutettu vahinko voi pahimmillaan jäädä kokonaan omasta kukkarosta maksettavaksi. Jos esimerkiksi vesivahinko on levinnyt omasta kodista muihinkin asuntoihin, voidaan puhua kymmenistä tuhansista euroista, Koro-Kanerva toteaa.

Pienemmätkin summat voivat aiheuttaa eripuraa ja harmia.

Puutteellinen loppusiivous on useimmiten vuokrasuhteissa vakuuden pidättämisen syy, ja näitä tapauksia ratkotaan Kuluttajariitalautakunnassa asti.

Asiallinen loppusiivous tarkoittaa esimerkiksi, että kaikki pinnat on puhdistettu ja tahrat poistettu, kalkkipinttymät ja muu lika pesty kylpyhuoneesta huolella ja keittiössä rasvainen uuni puhdistettu kunnolla sisältä ja ulkoa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti