Asukas vastaa tietyistä vesivahingoista itse

Märkätilojen kunnossapidon vastuut jakautuvat osakkaalle ja taloyhtiölle. Suurin osa taloyhtiöiden kosteus- ja homeongelmista saa alkunsa kylpyhuoneesta, mutta monelle on kuitenkin epäselvää, mitkä vahingoista ovat asukkaan ja mitkä taloyhtiön vastuulla, kirjoittaa Talouselämä.

Taloyhtiön vastuulla ovat talotekniikasta, putkistoista ja talon rakenteista johtuvat vesivahingot. Yhtiön huolehtii myös osakehuoneistojen perusjärjestelmien, kuten lämmitys-, vesi-, viemäri- ja sähköjärjestelmien kunnossapidosta.

Osakas on vastuussa itse aiheuttamistaan vesivahingoista. Lisäksi osakas vastaa märkätilojen pinnoitteiden ja kalusteiden kunnossapidosta.

Vaikka vian korjaaminen ei olisi omalla vastuulla, tulee siitä kuitenkin ilmoittaa huoltoyhtiölle. Myös rakenteellisista vioista ja epäillyistä kosteusvaurioista tulisi tehdä ilmoitus.

LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelaisen mukaan osakas tai asukas voi itse omilla käyttötottumuksillaan ja toimenpiteillään pienentää vahinkojen riskiä.

  • LähiTapiola on koonnut vinkkejä vahinkojen ennaltaehkäisyyn:
  • Varmista pesukoneen liitäntä. Muista myös tarkistaa tulo- ja poistoletkujen kunto säännöllisesti. Letku tulisi vaihtaa vähintään kymmenen vuoden välein.
  • Muista puhdistaa lattiakaivo säännöllisesti, jotta voit välttyä viemäritukoksilta. Jos mahdollinen tukos ei aukea viemärinavausaineella, ole yhteydessä taloyhtiöön.
  • Tarkasta säännöllisesti, vuotavatko vesikalusteesi. Jos havaitset vuotoja perustasoissa hanoissa ja wc-istuimessa, ilmoita asiasta huoltoyhtiölle.
  • Tarkkaile muovimattojen ja -tapettien, laattojen ja silikonisaumojen kuntoa. Jos niissä näkyy muutoksia, se voi olla vihje pinnan alla kytevistä kosteusvaurioista.
  • Älä jää suihkuun pidemmäksi ajaksi kuin on aidosti tarvetta, jotta kylpyhuone saa aikaa kuivua.
  • Kuivaa kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnat käytön jälkeen lastalla. Pidä myös venttiilit auki. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa, jotta ilma pääsee huonetilaan ja sieltä pois.

Lue Talouselämän artikkeli täältä.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti