Älä myöhästy rakentajan reklamoimisesta

Kuvituskuva

Rakentamisen ja valvonnan laatu ovat puhuttaneet ihmisiä etenkin viimeisten vuosien ajan, eikä syyttä. Kasvavassa määrin myös vastavalmistuneissa rakennuksissa todetaan useita merkittäviä puutteita, sekä jopa törkeitä rakennusvirheitä.

Koska hyvin usein uuden asunnon sitova kauppa sovitaan jo taloyhtiön rakentamisvaiheessa, on asuntokauppalakiin laadittu RS-järjestelmä turvaamaan asunnon ostajia.

Uuden asunnon ostaja olettaa saavansa itselleen moitteettoman kodin, johon ei ole odotettavissa isompia remontteja lähitulevaisuudessa. Kuitenkin todellisuus on usein jotain ihan muuta, mutta taloyhtiön tarkalla toiminnalla voidaan pelastaa paljon.

Vuositarkastus ja rakentamisajan jälkeisen vakuuden vapauttaminen

Asuntokauppalaissa määrätyn RS-osion noudattaminen on perustajaosakkaalle (myyjälle) pakollista, mikäli asunto-osaketta aletaan myydä ennen kuin rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennukset käyttöönotettaviksi.

– Tällöin myyjän on talletettava osakkaiden turvaksi pankkitakaus tai muu vastaava vakuus eli rakentajan on asetettava kolme erilaista vakuutta omalle työlleen: rakentamisvaiheen vakuus, rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus sekä perustajaosakkaan suorituskyvyttömyysvakuus, asunto- ja kiinteistöjuridiikkaan perehtynyt asianajaja Jussi Laaka Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy:stä selventää.

Vakuusjärjestelmä on rakennettu siten, että jokin vakuuksista on voimassa aina ensimmäisestä kaupasta siihen saakka, kun kymmenen vuotta on kulunut rakennuksen käyttöönottohyväksynnästä.

– On erittäin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että RS-kohteiden vakuuksista juuri rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus liittyy vuositarkastukseen ja on olemassa nimenomaan vuositarkastuksessa esitettyjen puutteiden korjaamisen vakuutena. Tästä johtuen taloyhtiön tulee laatia puutelistat erityisen huolella, jotta vakuusoikeus säilytetään, Jussi Laaka muistuttaa.

 Vuositarkastus oikea aika virheiden esittämiseen

Asuntokauppalaissa on säädetty myös uuden asunnon vuositarkastuksesta, joka perustajaosakkaan (rakennuttajan) tulee järjestää 12 – 15 kuukautta sen jälkeen, kun rakennusvalvonta on hyväksynyt rakennuksen käyttöönotettavaksi. Asuntokauppalain ja sen velvoittavan pykälän taustalla on asunnon ostajan aseman turvaaminen. Ostajalla ja taloyhtiöllä on näin käytännössä vuosi aikaa havainnoida mahdollisia virheitä ja puutteita ja raportoida niistä perustajaosakkaalle (myyjälle) vuositarkastuksen yhteydessä.

Lain mukaan perustajaosakkaan (myyjän) tulee korjata vuositarkastuksessa esitetyt viat ja puutteet. Korjausvelvoite raukeaa, mikäli ne esitetään jälkikäteen. Tästä syystä uuden asunnon omistajien ja taloyhtiön tulisi panostaa vuositarkastukseen ja tarvittaessa käyttää asiantuntijan apua rakennuksen tarkastamiseksi etukäteen.

Pienet ja mitättömiltä näyttävät vauriot vuoden ikäisessä rakennuksessa saattavat jäädä helposti huomaamatta, mutta niiden raportoiminen vuositarkastuksen yhteydessä on erityisen tärkeää. Mikäli virheistä ja puutteista ei reklamoida ajoissa, taloyhtiölle ja ostajille saattaa vuosien saatossa aiheutua niistä tuhansien eurojen korjauskustannukset.

Ulkoseinärakenteissa isoja ongelmia

Ulkoseinärakennetta on erityisesti kerrostaloissa vaikea havainnoida kauttaaltaan ilman apuvälinettä. Tästä johtuen on suositeltavaa teettää vuositarkastuksen yhteydessä julkisivun tarkastus nostimesta käsin tehtynä asiantuntijalla hyvissä ajoin ennen vuositarkastusta, jotta puutteet ja viat voidaan raportoida rakentajalle ajallaan.

Yleisimpiä ulkoseinärakenteiden vikoja uusissa kohteissa ovat pellitys- ja saumauspuutteet, keskeneräiset rakenteet ja rakenteiden virheellisestä toteutusjärjestyksestä aiheutuneet puutteet. Lisäksi usein tulee vastaan kohteen olosuhteisiin soveltumattomia rakenneratkaisuja ja ylipäätään suunnittelemattomia rakenteita, jotka on toteutettu sitten työmaalla jotenkin. Uudisrakennuksien julkisivuissa on entistä enemmän rakennetyyppejä, jolloin myös liittymiä ja puutteellisesti toteutettuna mahdollisia vuotoreittejä jää entistä enemmän.

– Yleisesti ottaen julkisivutöiden valvontaa pitäisi tehdä nykyistä enemmän. Liian usein kukaan ei käy nostimesta käsin tarkastamassa työn laatua ennen luovutusta. Ei ole mikään ihme, että vuotoja on uusissakin rakennuksissa, toteaa Raksystems Insinööritoimisto Oy:ssä Kuntotutkimukset-yksikössä etenkin betonirakenteiden kuntotutkimuksia tekevä Santtu Suvanen (RI).

– Julkisivurakenteissa tulee valitettavan paljon vastaan sen luontoisia puutekohtia, joiden kautta vesi pääsee ulkoseinärakenteisiin, sieltä eristeisiin ja voi sitä kautta aiheuttaa ulkoseinärakenteisiin kosteusvauriota etenkin pitkällä aikajaksolla, Suvanen tarkentaa.

Raksystemsin tekemien n. 12 – 15 kk vanhojen rakennusten julkisivujen tarkastuksissa puutelistat sisältävät keskimäärin n. 40 puutemainintaa, joista iso osa on yhä uudelleen toistuvia puutteita.

4 kommenttia

 • Ari Vesa Reply

  28.8.2017 at 17:34

  Kyllä kyse on rakennusliikkeiden edustajien välinpitämättömyydestä. Vastaavat mestarit ja rakennusliikkeiden valitsemat valvojat eivät valvo aliurakoitsijoiden tekemisiä ja asunnon ostaneet eivät ymmärrä. Esimerkiksi NCC/Bonava:n valvojien ja mestarien mielestä villan päälle tehtyyn lämpörappaukseen pintaan voidaan kiinnittää esimerkiksi peltejä ja parvekelasitusten aukipitolaitteita lyhyillä ruuvveilla. Niitä ei vaatimuksista huolimatta korjata, koska heidän mielestään se on oikein.
  Asunnon ostajien todellisia etuja ei valvo kukaan ja oikeudet ovat olemattomat.

 • Eeva Aholainen Reply

  30.8.2017 at 12:05

  Kylpyhuoneen vesikiertoinen lattialämmitys on kytketty asunnon lattialämmitykseen ja se tarkoittaa, että kylpyhuone on kylmillään 4-5 kuukautta kesällä ja talvellakin haalea. Talossa ei ole minkäänlaisia pyykinkäsittelytiloja, ei edes kuivaushuonetta, joten pyykinpesu ja kuivatus tapahtuu kylpyhuoneessa. Sanoisin maallikkona, että melkoinen rakennusvirhe/puute. Onkohan mahdollisuuksia saada korjausta, jos taloyhtiö ei aja asiaa? Vakuuden vapauttamista en anna ja reklamoinut olen vikalistassa. Ehkä kuluttajavalituslautakunta ottaa kantaa asiaan, jos tai kun korjausta ei tehdä. Kaupungin kalleimmat neliöt ja paljon puutteita.

  • Pena Reply

   5.10.2017 at 10:51

   Miten tässä on käynyt? Korjattiinko mitään?

 • Epäonninen fiaskon ostanut Reply

  27.3.2019 at 01:43

  NCC ainakin tekee aivan p****aa eikä suostu korvaamaan mitään vedoten raportteihin yms muuhun. Viemäröinnit tehty kerrostalossa väärin jopa yhdistelemällä muiden saman kerroksen asuntojen kautta ennen kuin liittyy pääviemäriin. Huvittavinta oli kun väittivät että joku on jälkikäteen muuttanut putkituksia. Hetkinen… Tarkoittaa että muutokset tehty sementtivalun jälkeen. Epäilen ettei asukkaat ole piikannut lattioita yms auki muuttaakseen niitä. Järjetöntä mut näköjään mahdollista

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää