Aikeita lainanottoon, asunnon ostamiseen ja peruskorjaukseen enemmän kuin koskaan

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien arvio työllisyyskehityksestä on synkentynyt. Vaikka ajankohtaa pidettiin huonona kestotavaroiden ostamiselle ja etenkin lainanotolle, oli syyskuussa ennätyksellisen moni kuluttaja aikeissa ottaa lainaa.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa -5,9. indikaattorin pitkän ajan keskiarvon ollessa -1,8. Elokuussa luottamusindikaattori oli -5,1 ja heinäkuussa -1,6. Vuoden 2019 syyskuussa luottamusindikaattori sai arvon -4,2. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–20. syyskuuta 1 112 Suomessa asuvaa henkilöä.

Vain näkemys kuluttajan oman talouden nykytilasta parani syyskuussa elokuuhun verrattuna. Muut luottamusindikaattorin kolme osatekijää heikkenivät hieman.

Luottamusindikaattorin neljä osatekijää ovat:

  • kuluttajan oma talous nyt
  • kuluttajan oma talous 12 kuukauden kuluttua
  • Suomen talous 12 kuukauden kuluttua ja
  • kuluttajan rahankäyttö kestotavaroihin seuraavan 12 kuukauden aikana verrattuna edelliseen 12 kuukauteen.

Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli syyskuussa edelleen synkkä. Oman talouden lähitulevaisuus arvioitiin vaisuksi, mutta arvio sen nykytilasta vastasi suunnilleen pitkän ajan keskimääräistä näkemystä. Kuluttajilla oli rahankäyttöaikeita kestotavaroiden hankintaan syyskuussa yhä hieman tavanomaista enemmän.

Odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä synkkeni syyskuussa aiempaakin matalammalle tasolle. Myös omakohtaisen työttömyyden uhkaa ilmeni aiempaa enemmän palkansaajien ja yrittäjien keskuudessa. Arviot kuluttajahintojen nousuvauhdista laskivat syyskuussa selvästi.

Oma rahatilanne arvioitiin syyskuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin taas jonkinlaisena säästämiselle. Vaikka ajankohtaa pidettiin huonona kestotavaroiden ostamiselle ja etenkin lainanotolle, oli syyskuussa ennätyksellisen moni kuluttaja aikeissa ottaa lainaa. Myös asunnon ostosuunnitelmia ilmeni enemmän kuin koskaan, moni myös harkitsi kodin peruskorjaamista ja auton ostoa.

Lue lisää Tilastokeskuksen tiedotteesta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti