Lakiasiat taloyhtiössä -kategorian jutuissa perehdytään taloyhtiön lakiasioihin, kerrotaan viimeisimmistä lakimuutoksista ja opastetaan lakien (mm. aasunto-osakeyhtiölaki, laki asuinhuoneiston vuokrauksesta) tulkinnassa. Kategoriaan kuuluvat myös Pykäläviisaus-artikkelit.

Lakiasiat

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus Ajankohtaista Lakiasiat Taloyhtiön hallinto

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suosituksesta ilmestynyt uusi versio

Taloyhtiöiden toimintaa ohjaa asunto-osakeyhtiölaki, jossa määrätään muun muassa osakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista, yhtiökokouksesta sekä yhtiön

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Taloyhtiöiden gryndeririidat korvattaviksi uudella vakuutuksella

Suomen markkinoille on tulossa uusi ja odotettu vakuutusturvan laajennus, kun taloyhtiöt voivat jatkossa suojautua ensimmäistä kertaa kattavasti riitatilanteita varten perustajaurakoitsijaa eli tutummin grynderiä vastaan. Lisäksi perustajaurakoitsijan suorituskyvyttömyyden varalle tulee vakuutus taloyhtiön turvaksi. Vakuutusturvan tarjoaa Howden Finland Oy.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Taloyhtiölainojen verotus jäi pöydälle

Ehdotus taloyhtiölainojen verokohtelun kiristämisestä ei edennyt hallituksen viime viikon budjettineuvotteluissa, kertoo hallituslähde Talouselämä-lehdelle. Harkittavana oli muutos, jonka mukaan verotusta olisi kiristetty vain uudisrakentamisen osalta. Kyseessä oli yksi vaihtoehto uusien verotuottojen kerryttämiseksi, lähde kertoo.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Bye bye paperiset osakekirjat!

Huoneistotietojärjestelmästä on tulossa osa meidän kaikkien tulevaisuutta. Ja vaikka siirto uuteen järjestelmään on vielä alkuvaiheissa, niin nyt on hyvä tilaisuus tutustua järjestelmään asiantuntijoiden kanssa. Tähän ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen podcastin uusimmassa jaksossa, jossa ääneen pääsevät Kristel Pynnösen vieraana Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen sekä Maanmittauslaitoksen lakimies Kristiina Virmajoki.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Isännöintiliitto haluaa helpottaa taloyhtiöiden tupakointikieltoa

Isännöintiliiton mielestä sosiaali- ja terveysministeriön ehdottama lakimuutosehdotus ei ratkaise kaikkia keskeisiä ongelmia, joita taloyhtiöillä on nykyisen tupakkalain kanssa. Liitto muuttaisi lakia niin, että taloyhtiöt voisivat hakea kieltoa enemmistöpäätöksellä.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Taloyhtiölainasta voi nousta iso riita lesken ja lasten välille

Perintöihin liittyy monia väärinkäsityksiä etenkin lesken ja lasten perimysoikeuksiin liittyen. Viime aikoina esiin ovat nousseet asunto-osakkeiden yhtiölainaosuudet. Lesken oikeus yhteisessä kodissa asumiseen on noussut riitajuttuina jo tuomioistuimiin saakka, koska suuret yhtiölainat ovat menneet rintaperillisten maksettaviksi. Rintaperillisen voi jättää testamentilla myös kokonaan perinnöttä, mutta ei ihan noin vain.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Kiinteistöliitto Uusimaa ry: Oikeus ilmalämpöpumpun asentamiseen parvekkeelle ei ole itsestäänselvyys

Kevään korkeimman oikeuden ennakkopäätös ja menneen kesän helteet lisäsivät entisestään keskustelua ilmalämpöpumpuista taloyhtiössä. Kiinteistöliitto Uusimaa haluaa muistuttaa, ettei ilmalämpöpumpun asentaminen ole mahdollista kaikissa taloyhtiössä. Yhdistyksen lakimiehen, varatuomari Niklas Lindbergin mukaan osakkaiden oikeudesta asentaa ilmalämpöpumppu liikkuu jonkin verran virheellistä ja yksinkertaistettua tietoa.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki arveluttaa rakennusalaa. Lisää riitoja, vähemmän tontteja?

Valmistelussa olevan maankäyttö- ja rakennuslain pelätään lisäävän riitatilanteita ja pidentävän kaavoitushankkeita kunnissa. Rakennusteollisuutta hiertää eniten vastuusääntely. Nykyisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että pääurakoitsijalle asetetaan viiden vuoden vastuuaika. Se pitenisi nykytilanteesta kolmella vuodella.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Jätelaki uudistuu – taloyhtiöille velvoitteita

Suomen jätelain ensimmäisen vaiheen pitäisi astua voimaan 1.7.2021. Muutoksen taustalla ovat EU:n jäsenmailleen asettamat kierrätystavoitteet. Kierrätysaste tulisi nostaa 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, 60 prosenttiin vuonna 2030 ja 65 prosenttiin vuonna 2035.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Asuntoluottojen lainakatto 85 prosenttiin muiden kuin ensiasuntolainojen osalta

Finanssivalvonnan johtokunta alentaa muiden kuin ensiasunnon hankintaa varten otettujen luottojen lainakattoa viidellä prosenttiyksiköllä takaisin koronapandemiaa edeltäneelle tasolle, 85 prosenttiin. Lainakatto tulee voimaan 1.10.2021.

Lue lisää

Sivu 1 / 17

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti