Lakiasiat taloyhtiössä -kategorian jutuissa perehdytään taloyhtiön lakiasioihin, kerrotaan viimeisimmistä lakimuutoksista ja opastetaan lakien (mm. aasunto-osakeyhtiölaki, laki asuinhuoneiston vuokrauksesta) tulkinnassa. Kategoriaan kuuluvat myös Pykäläviisaus-artikkelit.

Lakiasiat

Ajankohtaista Lakiasiat

Jätelaki uudistuu – taloyhtiöille velvoitteita

Suomen jätelain ensimmäisen vaiheen pitäisi astua voimaan 1.7.2021. Muutoksen taustalla ovat EU:n jäsenmailleen asettamat kierrätystavoitteet. Kierrätysaste tulisi nostaa 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, 60 prosenttiin vuonna 2030 ja 65 prosenttiin vuonna 2035.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Asuntoluottojen lainakatto 85 prosenttiin muiden kuin ensiasuntolainojen osalta

Finanssivalvonnan johtokunta alentaa muiden kuin ensiasunnon hankintaa varten otettujen luottojen lainakattoa viidellä prosenttiyksiköllä takaisin koronapandemiaa edeltäneelle tasolle, 85 prosenttiin. Lainakatto tulee voimaan 1.10.2021.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Hallitus on suitsimassa asuntolainojen rajoja

Hallitus on rajoittamassa suomalaisten velkaantumista, mutta velkarajoitukset eivät iske kipeimmin ensiasunnon ostajiin. Velkakattorajoituksista odotetaan lievempiä kuin valtiovarainministeriön alkuperäisessä ehdotuksessa.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Taloustieteilijät kannattavat maapohjan kiinteistöveron korotusta

Suomalaisten taloustieteilijöiden selvä enemmistö (69 %) on sitä mieltä, että maapohjan kiinteistöverotuksella tulisi kerätä nykyistä enemmän verotuloja. Korkeampi verottaminen laskisi asiantuntijoiden mielestä asuntojen hintoja.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Korkein oikeus linjasi: Ilmalämpöpumpun saa asentaa parvekkeelle

Korkein oikeus on tulkinnut, että asunto-osakeyhtiö ei voi perusteettomasti kieltää osakasta asentamasta osakehuoneistoonsa kuuluvalle parvekkeelle ilmalämpöpumppua siten, että sen sisä- ja ulkoyksikön välinen läpivienti tehdään rakennuksen ulkoseinään. Ratkaisu poikkeaa Kiinteistöliiton linjasta. Lakimuutoksen odotetaan selkeyttävän asiaa.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Uuden lain virhevastuu uhkaa nostaa remonttikuluja

Maankäyttö- ja rakennuslaista on käynnissä kokonaisuudistushanke. Taloyhtiöiden remontti-kustannukset voivat nousta, jos uudistukseen ujutettu vastuunjako toteutuu, epäilevät asiantuntijat. Lakipaketin pitäisi edetä eduskuntaan jo vuonna 2022.

Lue lisää
Lakiasiat

Kotivakuutus kannattaa tarkistaa säännöllisesti

Kun kotiin tehdään hankintoja ja remontteja tai perhesuhteet muuttuvat, kotivakuutuksen päivittäminen unohtuu helposti. Seurauksena voi olla yli- tai alivakuuttaminen.

Lue lisää
Lakiasiat

Taloyhtiölainan vähennysoikeus verotuksesta saattaa poistua. Seuraukset asuntomarkkinoihin voivat olla rajut

Taloyhtiölainoja ei voi tulevaisuudessa ehkä enää vähentää verotuksessa. Veromuutos on valtiovarainministeriön asialistalla. Muutoksella voi olla raju vaikutus asuntomarkkinoihin.

Lue lisää
Lakiasiat

Isännöintiliitto: Taloyhtiölainat pitäisi huomioida osana kotitalouksien velkaa

Suomeen valmistellaan luottotietorekisteriä, josta luotonantajat voisivat nähdä reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja muut tulotiedot. Taloyhtiölainat ovat jäämässä tästä pois ja se on Isännöintiliiton mielestä ongelma.

Lue lisää
Lakiasiat

Uusi asumisoikeuslaki parantaa asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia

Uusi asumisoikeuslaki parantaa asumisoikeusjärjestelmän kohtuuhintaisuutta ja läpinäkyvyyttä. Se lisää myös asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja yksinkertaistaa asukasvalintaa.

Lue lisää

Sivu 1 / 16

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti