Lakiasiat taloyhtiössä -kategorian jutuissa perehdytään taloyhtiön lakiasioihin, kerrotaan viimeisimmistä lakimuutoksista ja opastetaan lakien (mm. aasunto-osakeyhtiölaki, laki asuinhuoneiston vuokrauksesta) tulkinnassa. Kategoriaan kuuluvat myös Pykäläviisaus-artikkelit.

Lakiasiat

Ajankohtaista Lakiasiat

Vuokratalojen asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia halutaan vahvistaa

Ympäristöministeriössä on tehty yhteishallintolaista uusi luonnos, joka on nyt lähetetty lausuntokierrokselle. Uudella lailla halutaan lisätä vuokratalojen asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia omaan asumiseensa ja asettaa minimitaso osallistumisoikeuksista päätöksentekoon. Osallistumisoikeus halutaan turvata jo 15–17-vuotiaille.

Lue lisää
Ajankohtaista Asunnon vuokraus Lakiasiat

Vuokranantajat: Asumisen riitojen ratkaisu tuomioistuimissa kestää liian kauan

Asumisen riitojen ratkaisu kestää oikeudessa kohtuuttoman kauan. Asuntopoliittisessa kehittämisohjelmassa vuosille 2022‒2028 ongelman ratkaisuksi ehdotetaan uutta neuvonta- ja sovitteluelintä. Suomen Vuokranantajat ry:n mielestä kannattavampaa olisi tehostaa tuomioistuinten toimintaa.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Lakibotti vastaa taloyhtiöiden lakikysymyksiin 24/7

Taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijöiden lakipalvelun parantamiseksi Kiinteistöliitto on ottanut käyttöön Lakibotin. Uusi palvelu täydentää aiemmin taloyhtiöiden käytettävissä olleitta Kiinteistöliiton ja jäsenyhdistysten lakiasioiden puhelinneuvontoja sekä jäsensivujen Lakihelppi-palvelua. Lakibotti palvelee yli 30 000 taloyhtiön hallituksia ja isännöitsijöitä Kiinteistöliiton jäsensivuilla.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Yhdenvertaisuusasiat on huomioitava myös taloyhtiöissä

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on antanut viime aikoina taloyhtiöihin liittyviä ratkaisuja, jotka korostavat ihmisten yhdenvertaisen kohtelun merkitystä taloyhtiöissä. Pelkästään asunto-osakeyhtiölain noudattaminen ei kaikissa tilanteissa riitä.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat Talous

“Kohtuutta kiinteistöverotukseen” – kerätty summa on noussut jo lähes kahteen miljardiin euroon

Valtakunnallinen kiinteistöveron kertymä nousee verottajalta saadun ennakkotiedon mukaan tänä vuonna 1 999 miljoonaan euroon. Kahden miljardin rajan arvioidaan rikkoutuvan 2020-luvun alkupuolella. Hallitukselta odotetaan kiinteistöveron uudistusesitystä marraskuun puolivälissä. Kiinteistöliitto Uusimaa peräänkuuluttaa asiassa malttia.

Lue lisää
Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus Ajankohtaista Lakiasiat Taloyhtiön hallinto

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suosituksesta ilmestynyt uusi versio

Taloyhtiöiden toimintaa ohjaa asunto-osakeyhtiölaki, jossa määrätään muun muassa osakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista, yhtiökokouksesta sekä yhtiön

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Taloyhtiöiden gryndeririidat korvattaviksi uudella vakuutuksella

Suomen markkinoille on tulossa uusi ja odotettu vakuutusturvan laajennus, kun taloyhtiöt voivat jatkossa suojautua ensimmäistä kertaa kattavasti riitatilanteita varten perustajaurakoitsijaa eli tutummin grynderiä vastaan. Lisäksi perustajaurakoitsijan suorituskyvyttömyyden varalle tulee vakuutus taloyhtiön turvaksi. Vakuutusturvan tarjoaa Howden Finland Oy.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Taloyhtiölainojen verotus jäi pöydälle

Ehdotus taloyhtiölainojen verokohtelun kiristämisestä ei edennyt hallituksen viime viikon budjettineuvotteluissa, kertoo hallituslähde Talouselämä-lehdelle. Harkittavana oli muutos, jonka mukaan verotusta olisi kiristetty vain uudisrakentamisen osalta. Kyseessä oli yksi vaihtoehto uusien verotuottojen kerryttämiseksi, lähde kertoo.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Bye bye paperiset osakekirjat!

Huoneistotietojärjestelmästä on tulossa osa meidän kaikkien tulevaisuutta. Ja vaikka siirto uuteen järjestelmään on vielä alkuvaiheissa, niin nyt on hyvä tilaisuus tutustua järjestelmään asiantuntijoiden kanssa. Tähän ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen podcastin uusimmassa jaksossa, jossa ääneen pääsevät Kristel Pynnösen vieraana Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen sekä Maanmittauslaitoksen lakimies Kristiina Virmajoki.

Lue lisää
Ajankohtaista Lakiasiat

Isännöintiliitto haluaa helpottaa taloyhtiöiden tupakointikieltoa

Isännöintiliiton mielestä sosiaali- ja terveysministeriön ehdottama lakimuutosehdotus ei ratkaise kaikkia keskeisiä ongelmia, joita taloyhtiöillä on nykyisen tupakkalain kanssa. Liitto muuttaisi lakia niin, että taloyhtiöt voisivat hakea kieltoa enemmistöpäätöksellä.

Lue lisää

Sivu 1 / 18

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti