96 prosenttia turkulaisista kannattaa pyöräilyn edistämistä

Kuvan lähde: Jukka Siren

Turussa toteutetun pyöräilybarometrin mukaan 96 prosenttia asukkaista tukee pyöräilyn edistämistä. Ensimmäistä kertaa tehdyssä barometrissa selvitettiin asukkaiden asennetta pyöräilyn edistämiseen sekä pyöräilevien asukkaiden mielipiteitä pyöräilyolosuhteista Turussa. Erityisen kiinnostuksen kohteena oli talvipyöräily.

Turku saa asukkailta vahvan tuen tavoitteelleen edistää pyöräilyä ja parantaa pyöräilyoloja. Lähes kaikki (96 %) suhtautuvat myönteisesti pyöräilyn edistämiseen. Barometrin mukaan 63 % aikuisväestöstä pyöräilee kesäisin vähintään kerran viikossa ja 74 % ainakin joskus.

Talvella asukkaista pyöräilee 23 %, kun luku Helsingissä on 11 % (2016). Vuodenajasta riippumatta lumettomana ja jäättömänä aikana 43 % turkulaisista pyöräilee.

Yleisin pyöräilymatkan tarkoitus on työ- tai opiskelumatka ja tärkein syy valita pyöräily liikkumistavaksi on sen kätevyys niin kesällä kuin talvellakin. Työ- tai opiskelumatkojen osuus ja liikkumismuodon kätevyys vielä korostuvat talviaikaan.

Turussa pyöräillään kaikissa tuloryhmissä ja koulutusluokissa. Polkupyörä täydentää hyvin muita liikkumismuotoja. Päivittäin lumettomana aikana pyörällä liikkuvista 15 % käyttää päivittäin myös joukkoliikennettä ja 23 % autoa.

86 % on tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä Turkuun pyöräilykaupunkina. Pyöräilyn sujuvuuteen tyytyväisiä on saman verran, (87 %), mutta turvallisuuteen tyytyväisiä vähemmän (77 %).

Barometrin mukaan turkulaiset pyöräilisivät enemmän, jos pyöräilyverkosto olisi kattavampi ja pyöräily turvallisempaa. Pyöräily lisääntyisi myös, jos pyörien pysäköintipaikat paremmin turvattuja ilkivallalta ja varastamiselta, ruuhkaisimmat pyörätiet olisivat leveämpiä, päällysteet paremmassa kunnossa ja talvihoito laadukkaampaa.

Barometrissä selvisi myös, että kaupunkilaiset olisivat kiinnostuneita kaupunkipyöristä, mikäli niitä olisi saatavilla sopivissa paikoissa (74 %). Kaupunkipyörissä kiinnosti niiden tarjoama mahdollisuus kuntoiluun ja huvipyöräilyyn.

Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin marras-joulukuussa 2016. Otos edustaa 18−74-vuotiaita turkulaisia. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1012.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link