Vain 18 prosenttia yksityisistä vuokranantajista nostaa vuokraa vuosittain

Vuokrien nousu on puhuttanut viime vuosina. Yksi merkittävä vuokria ohjaava tekijä on hoitokulujen kasvu. Yksityiset vuokranantajat eivät kuitenkaan ole ulosmitanneet kustannusten huimaa nousua vuokrankorotuksiin. Suomen Vuokranantajien tekemästä kyselystä selviää, että vain 18 prosenttia yksityisistä vuokranantajista korottaa vuokraa vuosittain. Yksityiset vuokranantajat nostavat vuokraa lähinnä vuokralaisen vaihtuessa tai vuokrasopimuksen uusimisen yhteydessä.

-Yksityiset vuokranantajat ovat vuokra-asuntomarkkinoiden joustavin toimijaryhmä ja kiistatta toimivat myös puskurina vuokrien nousulle vuokra-asuntomarkkinoilla, näkee Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Markkinatilanne on tällä hetkellä sellainen, että hyvä vuokralainen nousee tärkeämmäksi kuin vuokrankorotukset, Koro-Kanerva jatkaa.

Suomen Vuokranantajien teettämän kyselyn mukaan suurin osa vuokranantajista harkitsee vuokrankorotuksia tapauskohtaisesti. Noin 28 prosenttia vastanneista ei korota vuokraa säännöllisesti, ja vain 18 prosenttia vuokranantajista korottaa vuokraa vuosittain.

Hyvistä vuokralaisista kannattaa nyt pitää kiinni, koska hyvän ja maksuhaluisen vuokralaisen löytäminen ei ole itsestään selvää. Kasvukeskuksiin on tämän vuoden aikana syntynyt merkittävästi uudistuotantoa, mikä on tuonut vuokralaisille lisää vaihtoehtoja.

Hyvä vuokranantaja erottuu edukseen

-Kun uusia asuntoja syntyy nopeasti pienelle alueelle syntyy tarjontapiikki, jossa on ainakin hetkellisesti vaikeampi saada asuntoa vuokrattua. Hyvä vuokranantaja kuitenkin erottuu edukseen ja todennäköisimmin nappaa parhaat vuokralaiset. Hyvään vuokranantajuuteen kannattaa siis panostaa, Koro-Kanerva vakuuttaa.

Vuokranantajien kyselyn mukaan yleisin vuokrankorotusperuste on edelleen elinkustannusindeksi. Noin 38 prosenttia vastanneista käyttää elinkustannusindeksiä korotusperusteena. Vaikka vuokrasopimuksessa on vuokrankorotuspykälä, saatetaan korotus silti jättää tekemättä.

– Pitkällä tähtäimellä on järkevää sopia yhdessä vuokralaisen kanssa maltillisista vuosittaisista korotuksista. Näin kummallekaan osapuolelle ei tule yllätyksiä ja edellytykset onnistuneelle vuokrasuhteelle ovat paremmat, sanoo Koro-Kanerva.

Tulokset perustuvat Suomen Vuokranantajien marras-joulukuussa 2016 tehtyyn Vuokranantaja2016 -kyselyyn. Kyselyyn vastasi kaikkiaan yli 3000 yksityistä vuokranantajaa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti