Tulevaisuudessa voisi maalaamalla saada asunnosta paloturvallisen

Kauppalehti

Suomalaisesta kemian alan keksinnöstä toivotaan myrkyllisten palonestoaineiden korvaajaa, kirjoitta Yle. Åbo Akademissa on kehitetty palonestoaineiden ryhmää, jolla muoveja ja muita materiaaleja voidaan suojata leimahtamiselta myrkyttömästi.

Monet nykyiset palonestoaineet ovat myrkyllisiä, sillä niiden teho perustuu bromiin, joka rikastuu ravintoketjussa. Sen arvellaan aiheuttavan muun muassa syöpää, vaikuttavan sikiöiden kehitykseen ja häiritsevän ihmisen hormonijärjestelmää. EU onkin kehoittanut vähentämään bromia sisältävien palonestoaineiden käyttöä.

Åbo Akademin työryhmän innovaatio perustuu rikin ja typen sidokseen. Nämä niin sanotut sulfeeniamidit estävät kemialliset prosessit, jotka ylläpitävät palamista. Sulfeeniamidit estävät palamisen hyvin pieninä määrinä ja niitä voidaan yhdistää muoviin jo sen valmistusvaiheessa.

Palonsuoja-aine voidaan myös pinnoittaa tai imeyttää suojattavaan materiaaliin, esimerkiksi kankaaseen, paperiin tai puuhun.  Sulfeeniamideja lisäämällä voidaan sekoittaa vaikka myrkytöntä palonsuojamaalia.

Lue alkuperäinen juttu Ylen nettisivuilta.

 

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti