Huolto ja kunnossapito kuvake.

Hoito ja kunnossapito

Kiinteistönhoidon ja kiinteistön kunnossapidon tarkoituksena on pitää yllä kiinteistön kuntoa, arvoa ja ominaisuuksia. Kiinteistöhuoltoa voi taloyhtiössä hoitaa sitä varten hallituksen palkkaama kiinteistönhoitoyritys tai talonmies.

Tässä osiossa opastetaan kustannustehokkaan ja suunnitelmallisen kunnossapidon hankintaan.

Mitä kiinteistön kunnossapito on?

Kunnossapidolla tarkoitetaan sellaista toimintaa, joilla asuinkiinteistön ominaisuuksia pidetään yllä uusimalla ja korjaamalla vialliset ja kuluneet osat. Kunnossapidon tavoitteena on siis säilyttää asuinkiinteistö suunnilleen sellaisena kuin se valmistuessaan oli. Tietysti tekniikka muuttuu ja järjestelmiä ja laitteita uusitaan, mutta tämä on myös osa kunnossapitoa.

Asuinkiinteistön laatutasoa olennaisesti kohottavat toimenpiteet ovat perusparannuksia, eivätkä kuulu kunnossapitoon. Kannattaa myös muistaa, että perusparantaminen on eri asia kuin peruskorjaus. Peruskorjaus voi olla osa kunnossapitoa, mutta se vain toteutetaan hankkeen muodossa.

Mikäli taloyhtiö ei omista tonttiaan, voi kunnossapidon osalta – esimerkiksi suuremmissa maanrakennustöissä – myös tontin omistaja joutua osallistumaan kustannuksiin riippuen mitä asioista on sovittu maanvuokrasopimuksessa.

Kiinteistönhoitoon kuuluu mm. seuraavia asioita:

  • asuinkiinteistön teknisten järjestelmien ja laitteiden hoito sekä huolto,
  • ulkoalueiden hoito (nurmikon ja pensaiden leikkaus kesällä, lumityöt ja hiekoitus talvella),
  • siivous porraskäytävien ja muiden yhteisten tilojen osalta,
  • jätehuolto jne.

Hoito ja kunnossapito

Huoltosuunnitelman ylläpitoa. Hoito ja kunnossapito

Suunnitelmallinen kiinteistönpito

Suunnitelmallisuudella voidaan vaikuttaa merkittävästi taloyhtiössä asumisen viihtyisyyteen, turvallisuuteen ja terveellisyyteen, ympäristövaikutuksiin sekä kustannuksiin ja omaisuuden arvon kehittymiseen.

Lue lisää
Huoltokirja käytössä. Hoito ja kunnossapito

Huoltokirja on hyödyksi taloyhtiölle

Huoltokirja sisältää kunkin taloyhtiön osalta mm. kiinteistön hoidon, huollon ja kunnossapidon lähtötiedot, tavoitteet ja tehtävät sekä niiden ajoitukset ja ohjeet.

Lue lisää
Huoltomies Hoito ja kunnossapito

Kiinteistöhuollon ostaminen

Taloyhtiöiden puheenjohtajien ja hallitusten jäsenten kannattaa perehtyä Kiinteistönhoidon osto-oppaaseen palvelujen hankkinnan tehtamiseksi.

Lue lisää

Sivu 1 / 1

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti