Muistisairaiden turvallisuus on Muistiviikon teema
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ,
16.09.2013

Kun vanhenen ja liikun kankeammin, olisi hienoa, että joku auttaisi minua kauppareissulla. Jos eksyn mustikkametsään, olisi mukavaa, että minua lähdettäisiin etsimään. Jos muistini ja toimintakykyni heikkenee, toivon, että joku auttaa minua ja huolehtii turvallisuudestani. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö painottaa, että kun ihminen ei itse pysty huolehtimaan turvallisuudestaan, tarvitaan kaikkien apua. Tänään alkavan Muistiviikon teemana on muistisairaiden turvallisuus.

Nykyään elää vahvasti ajatus, että elämä on jokaisen ihmisen omalla vastuulla. Tällainen arvomaailma suhteellistuu täysin, jos miettii sitä, että itselle tapahtuisi jotain. Kuka pulaan joutunut toivoo, että ihmiset kävelevät vain ohi? Myös asumisen turvallisuus on asia, jossa lähimmäinen saattaa tarvita apua. SPEK osallistuu Muistiviikolla pääyhteistyökumppanina Muistiliiton Välitä! -kampanjaan.

Turvallisen elämän ja asumisen edellytyksenä on, että asumisympäristön riskit ja vaarat kartoitetaan. Kaatumisten ja paloriskien saaminen kuriin parantaa kodin turvallisuutta paljon. Muistisairaita on Suomessa ainakin 130.000. Kartoitettavaa ja epäkohtien poistamista siis riittää, olipa muistisairaiden ja muidenkin toimintakyvyltään heikentyneiden ihmisten asumismuoto mikä tahansa.

Sukulaisen tai naapurin apu saattaa olla tarpeen pienissäkin asioissa, kun muisti ei enää toimi tai jos liikkuminen vaikeutuu. Riskit voidaan minimoida usein pienillä muutoksilla. Tarkistetaan, että palovaroitin toimii, huolehditaan esteettömästä liikkumisesta. Tärkeää on, että jokainen osaa tunnistaa lähipiiristään apua tarvitsevan ja osaa auttaa. Joskus tarvitaan suurempia muutoksia: esimerkiksi automaattinen sammutuslaitteisto saattaa olla ainoa tapa turvata ihmisen paloturvallisuus. Yhteiskunnan vastuulla on astua kuvioon silloin, kun ihminen ei enää pärjää yksin.

Muistisairaiden ja muidenkin erityisryhmien asumisen ja elämisen turvallisuuteen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Yhteiskunnan tasolla on huolehdittava siitä, että edellytykset turvalliseen ja hyvään elämään säilyvät myös sairauden puhjettua. Itse kunkin vastuulla on auttaa toista silloin, kun avun tarve on ilmeinen.

Välitä muista! Niin Muistiviikolla kuin kaikkina muinakin päivinä.

Sähköpostiosoite on pakollinen tieto, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Ei kommentteja.
KIINTEISTÖLEHTI
Asko Sirkiä

Suomen Kiinteistölehden, taloyhtiöiden oman lehden, sisältö on perinteisesti koostunut hallituksille, isännöitsijöille, osakkaille ja vuokranantajille hyödyllisistä aiheista. Siksi meillä ei ole ollut tapana käsitellä lehteä itseään. Nyt on kuitenkin pakko tehdä poikkeus.

Te, hyvät lukijat, olette tänä syksynä antaneet arvosananne lehdestä ja kertoneet siitä mielipiteenne TNS Gallupille, joka toteutti perinteisen laajan ja satunnaisotantaan perustuvan lukijatutkimuksen. Meidät lehdentekijät tuon tutkimuksen tulokset saavat hyvin nöyriksi.

Lukijoiden mielestä Suomen Kiinteistölehti on yleisilmeeltään selkeä ja houkuttelee lukemaan. Se ei pirsto sisältöään. Artikkelit ovat lukijoiden mielestä helppotajuisia ja sopivan mittaisia. Ja mikä tärkeintä: lukijoiden mielestä lehti tarjoaa asiantuntevaa ja luotettavaa tietoa, joka on kiinnostavaa ja ajankohtaista.

Lukijat siis luottavat lehteensä, mistä kielii myös se, että lukijasuhde on usein pitkäaikainen. Liki joka toinen vastaajista on lukenut lehteä yli kolme vuotta. Ja kuten tarkoitus on, lehti myös kiertää. Keskimäärin yhdellä Suomen Kiinteistölehdellä on 2,8 lukijaa, ja vain joka kolmas vastaaja pitää lehden pelkästään itsellään.

Hyvistä tuloksista huolimatta toki kehittämistäkin riittää. Myös siihen, te hyvät lukijat, olette tutkimuksessa antaneet merkittävän panoksenne. Yhdessä teemme Suomen Kiinteistölehdestä vielä entistäkin paremmin teitä palvelevan. Rauhaisaa joulun aikaa ja antoisia lukuhetkiä!

KIRJANURKKA

Kaikki taloyhtiössä tehtävät päätökset vaikuttavat vääjäämättä asukkaiden ja osakkaiden asumiseen sekä yhtiön talouteen. Päätös ruohonleikkurin ostamisesta on kenties helppo tehdä, mutta päätös autokatoksen rakentamisesta on jo vaikeampi. Tällöin on tärkeää, että päätökset tehdään lakia noudattaen ja osakkaita kuunnellen.

Päätöksenteko taloyhtiössä -kirja auttaa taloyhtiöitä päätöksenteossa ja neuvoo, miten asiat tulevat päätetyksi oikein ja lainmukaisesti. Kirjassa kerrotaan, miten ja missä päätöksiä voidaan taloyhtiössä tehdä, millaisella enemmistöllä asioista voidaan päättää ja miten taloyhtiön tavallisimmissa päätöksentekotilanteissa voidaan menetellä. Lisäksi kirjassa käydään läpi vaihe vaiheelta, miten yhtiökokous ja hallituksen kokous etenevät.

Kirjan uusin painos ilmestyy tammikuussa. Sitä voi suositella lämpimästi jokaiselle hallituksen jäsenelle ja isännöitsijälle.

Kirjan ovat kirjoittaneet lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta, lakimies Annika Kemppinen Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä ja johtava lakimies Mia Pujals Kiinteistöliitto Uusimaasta. Kustantaja on Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Tuotteen löydät Kiinteistöalan Kustannus Oy:n verkkokaupasta

Facebook

Ehdota artikkelia

Onko sinulla kiinteistöaiheinen kysymys, johon toivoisit saavasi vastauksen?

Me toimituksessa vastaamme mielellämme kysymyksiisi tai kirjoitamme ehdottamastasi ajankohtaisesta aiheesta.

Kysy tai ehdota artikkelia »

 

TILAA KIINTEISTÖLEHTI KOTIOVELLESI