Muistisairaiden turvallisuus on Muistiviikon teema
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ,
16.09.2013

Kun vanhenen ja liikun kankeammin, olisi hienoa, että joku auttaisi minua kauppareissulla. Jos eksyn mustikkametsään, olisi mukavaa, että minua lähdettäisiin etsimään. Jos muistini ja toimintakykyni heikkenee, toivon, että joku auttaa minua ja huolehtii turvallisuudestani. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö painottaa, että kun ihminen ei itse pysty huolehtimaan turvallisuudestaan, tarvitaan kaikkien apua. Tänään alkavan Muistiviikon teemana on muistisairaiden turvallisuus.

Nykyään elää vahvasti ajatus, että elämä on jokaisen ihmisen omalla vastuulla. Tällainen arvomaailma suhteellistuu täysin, jos miettii sitä, että itselle tapahtuisi jotain. Kuka pulaan joutunut toivoo, että ihmiset kävelevät vain ohi? Myös asumisen turvallisuus on asia, jossa lähimmäinen saattaa tarvita apua. SPEK osallistuu Muistiviikolla pääyhteistyökumppanina Muistiliiton Välitä! -kampanjaan.

Turvallisen elämän ja asumisen edellytyksenä on, että asumisympäristön riskit ja vaarat kartoitetaan. Kaatumisten ja paloriskien saaminen kuriin parantaa kodin turvallisuutta paljon. Muistisairaita on Suomessa ainakin 130.000. Kartoitettavaa ja epäkohtien poistamista siis riittää, olipa muistisairaiden ja muidenkin toimintakyvyltään heikentyneiden ihmisten asumismuoto mikä tahansa.

Sukulaisen tai naapurin apu saattaa olla tarpeen pienissäkin asioissa, kun muisti ei enää toimi tai jos liikkuminen vaikeutuu. Riskit voidaan minimoida usein pienillä muutoksilla. Tarkistetaan, että palovaroitin toimii, huolehditaan esteettömästä liikkumisesta. Tärkeää on, että jokainen osaa tunnistaa lähipiiristään apua tarvitsevan ja osaa auttaa. Joskus tarvitaan suurempia muutoksia: esimerkiksi automaattinen sammutuslaitteisto saattaa olla ainoa tapa turvata ihmisen paloturvallisuus. Yhteiskunnan vastuulla on astua kuvioon silloin, kun ihminen ei enää pärjää yksin.

Muistisairaiden ja muidenkin erityisryhmien asumisen ja elämisen turvallisuuteen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Yhteiskunnan tasolla on huolehdittava siitä, että edellytykset turvalliseen ja hyvään elämään säilyvät myös sairauden puhjettua. Itse kunkin vastuulla on auttaa toista silloin, kun avun tarve on ilmeinen.

Välitä muista! Niin Muistiviikolla kuin kaikkina muinakin päivinä.

Sähköpostiosoite on pakollinen tieto, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Ei kommentteja.
KIINTEISTÖLEHTI
Asko Sirkiä

Virkamiesten toimet saavat usein arvostelua, ja monesti heidät koetaan omassa keinotodellisuudessaan jäykkiä päätöksiä lakisääteisten kahvi- ja ruokataukojensa välissä väsääviksi kiusantekijöiksi. Heidän ajatustensa muoto on sama kuin A4-arkilla, ja virkapuhelin kirpoaa kädestä samalla hetkellä, kun kello lyö 16.00.

Siksi onkin virkistävää välillä kuulla myös muuta. Tässä lehdessä vastaava mestari Kimmo Kunnari sanoo näin: ”Olen havainnut Helsingin kaupungin virkamiehet erittäin yhteistyökykyisiksi. Asioista pystytään sopimaan joustavasti. Pidimme tammikuussa useita kokouksia, joissa sovittiin pelisäännöt. Juuri näin tulee asioiden olla kaupungin ja yritysten välillä.”

Kunnari on viime aikoina työskennellyt rakennustyömaille elintärkeiden vaativien nostojen parissa. Jotta nuo monenlaisten rakennustarvikkeiden nostot täyttäisivät kaikki turvallisuusvaatimukset ja jotta niistä aiheutuisi mahdollisimman vähän häiriötä, ne tehdään usein öisin. Onkin erittäin tärkeää, että näissä asioissa rakennus- ja virkamiesten yhteistyö sujuu saumattomasti.

Yönostoja käsittelevän kuvareportaasimme lisäksi tässä lehdessä katsotaan muutenkin ylöspäin. Kattoja käsittelevässä artikkelikokonaisuudessa käydään läpi niin katon syyshuolto, peltikattojen huoltomaalaus, kerrotaan, kuinka tiilikatto säilyy kunnossa, ja milloin ylipäätään on kattoremontin paikka.

KIRJANURKKA

Jokaisen putkiremonttiopas on taloyhtiön osakkaille kirjoitettu uutuusopas putkiremonteista. Opas auttaa osakasta ymmärtämään, miksi putkiremontti pitää taloyhtiössä tehdä ja miten remontti voidaan käytännössä toteuttaa.

Oppaassa kerrotaan, milloin vesi- ja viemäriputket on korjattava, millaisia korjausvaihtoehtoja on tarjolla ja miten eri putkiremonttimenetelmät käytännössä eroavat toisistaan. Oppaassa tarkastellaan myös, mitä selvityksiä talossa on ennen putkiremonttia tehtävä ja miten putkiremontti etenee.

Asiat esitetään ilahduttavan tiiviisti ja ymmärrettävästi. Esimerkiksi eri putkiremonttimenetelmien – niin perinteisen putkiremontin kuin uudempienkin menetelmien – hyvät ja huonot puolet listataan selkeästi.

Opasta voi lämpimästi suositella kaikille osakkaille, joiden taloyhtiöön on tulossa putkiremontti. Oppaan neuvojen avulla osakas pystyy paremmin osallistumaan putkiremonttia koskevaan päätöksentekoon ja vaatimaan tarvittaessa lisävaihtoehtojen esittämistä.

Oppaan on kirjoittanut TkT, kehityspäällikkö Jari Virta Suomen Kiinteistöliitosta. Kustantaja on Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Facebook

Ehdota artikkelia

Onko sinulla kiinteistöaiheinen kysymys, johon toivoisit saavasi vastauksen?

Me toimituksessa vastaamme mielellämme kysymyksiisi tai kirjoitamme ehdottamastasi ajankohtaisesta aiheesta.

Kysy tai ehdota artikkelia »

 

TILAA KIINTEISTÖLEHTI KOTIOVELLESI