Muistisairaiden turvallisuus on Muistiviikon teema
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ,
16.09.2013

Kun vanhenen ja liikun kankeammin, olisi hienoa, että joku auttaisi minua kauppareissulla. Jos eksyn mustikkametsään, olisi mukavaa, että minua lähdettäisiin etsimään. Jos muistini ja toimintakykyni heikkenee, toivon, että joku auttaa minua ja huolehtii turvallisuudestani. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö painottaa, että kun ihminen ei itse pysty huolehtimaan turvallisuudestaan, tarvitaan kaikkien apua. Tänään alkavan Muistiviikon teemana on muistisairaiden turvallisuus.

Nykyään elää vahvasti ajatus, että elämä on jokaisen ihmisen omalla vastuulla. Tällainen arvomaailma suhteellistuu täysin, jos miettii sitä, että itselle tapahtuisi jotain. Kuka pulaan joutunut toivoo, että ihmiset kävelevät vain ohi? Myös asumisen turvallisuus on asia, jossa lähimmäinen saattaa tarvita apua. SPEK osallistuu Muistiviikolla pääyhteistyökumppanina Muistiliiton Välitä! -kampanjaan.

Turvallisen elämän ja asumisen edellytyksenä on, että asumisympäristön riskit ja vaarat kartoitetaan. Kaatumisten ja paloriskien saaminen kuriin parantaa kodin turvallisuutta paljon. Muistisairaita on Suomessa ainakin 130.000. Kartoitettavaa ja epäkohtien poistamista siis riittää, olipa muistisairaiden ja muidenkin toimintakyvyltään heikentyneiden ihmisten asumismuoto mikä tahansa.

Sukulaisen tai naapurin apu saattaa olla tarpeen pienissäkin asioissa, kun muisti ei enää toimi tai jos liikkuminen vaikeutuu. Riskit voidaan minimoida usein pienillä muutoksilla. Tarkistetaan, että palovaroitin toimii, huolehditaan esteettömästä liikkumisesta. Tärkeää on, että jokainen osaa tunnistaa lähipiiristään apua tarvitsevan ja osaa auttaa. Joskus tarvitaan suurempia muutoksia: esimerkiksi automaattinen sammutuslaitteisto saattaa olla ainoa tapa turvata ihmisen paloturvallisuus. Yhteiskunnan vastuulla on astua kuvioon silloin, kun ihminen ei enää pärjää yksin.

Muistisairaiden ja muidenkin erityisryhmien asumisen ja elämisen turvallisuuteen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Yhteiskunnan tasolla on huolehdittava siitä, että edellytykset turvalliseen ja hyvään elämään säilyvät myös sairauden puhjettua. Itse kunkin vastuulla on auttaa toista silloin, kun avun tarve on ilmeinen.

Välitä muista! Niin Muistiviikolla kuin kaikkina muinakin päivinä.

Sähköpostiosoite on pakollinen tieto, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Ei kommentteja.
KIINTEISTÖLEHTI
Asko Sirkiä

”Jos jostakin tulee vikailmoitus, niin muistan ulkoa suunnilleen asunnonkin.” Näin sanoo oululaista Lintulan Isännöinti- ja Kiinteistönhuoltoa edustava Eero Seppänen. Seppänen tietää mistä puhuu, sillä hän on vuosia työskennellyt yrityksessä kiinteistönhoitajana.

Jos asunnot ja asukkaat ovat tulleet Seppäselle tutuiksi, myös hänet tunnetaan Lintulan alueella, jonka rakentaminen alkoi jo 1960-luvulla. Siitä lähtien siellä on toiminut myös oma, lämpöyhtiönä aloittanut huoltoyhtiö, jonka omistajina ovat Lintulan 17 taloyhtiötä.

Artikkelissamme ”Tavoitteena kasvollinen huolto” kerrotaan, kuinka Oulussa tietyillä alueilla on yksinkertaisin keinoin onnistuttu paitsi säilyttämään läheinen suhde asukkaiden ja huoltoyhtiön välillä, myös pitämään yllä kaikkia tyydyttävä palvelutaso.

Hallituksen puheenjohtaja Tapani Pikkarainen luonnehtii, että palvelutaso on jopa selvästi parempi kuin jos palvelut ostettaisiin ulkopuolelta. Silloin kadotettaisiin myös se merkittävä tekijä, että huoltomiehet ovat tuttuja kaikille, ja he tuntevat paikat hyvin.

Ja jos asiaa tarkastelee taloudelliselta puolelta, on Lintulan malli Pikkaraisen mukaan noin 20 prosenttia edullisempi verrattuna ulkopuolelta ostettuun isännöintiin ja kiinteistönhuoltoon.

KIRJANURKKA

Herkullista satoa ruukuista –kirja perehdyttää viljelemään pienessä tilassa. Viljele marjoja, hedelmiä, yrttejä ja vihanneksia ruukuissa! Tästä kirjasta voit poimia käytännöllisiä vinkkejä ruukkuviljelyyn sekä kasvattaa oman herkullisen satosi vaikkapa parvekkeellasi tai terassillasi.

Ruukkuihin voi istuttaa miltei rajattomasti syötävää, kuten nopeakasvuisia, raikkaita salaatteja, mausteisia yrttejä, muhkeita vihanneksia sekä mehukkaita marjoja ja hedelmiä. Vain mielikuvitus on rajana.

Kirja sopii mainiosti kaupunki-, parveke- ja terassiviljelystä kiinnostuneille sekä tarjoaa uusia ideoita, helppoja viljelyteknisiä ohjeita sekä asiantuntevia neuvoja. Herätä oma sisäinen viherpeukalosi ja suunnittele itse herkullinen ruukkutarhasi! Istuta mansikoita, salviaa, minttua, porkkanoita…

Kirjan alkuperäinen nimi on Grow Fruit & Veg in Pots. Kirjan on kääntänyt Aretta Tiilimäki. Kustantaja on Gummerus Kustannus Oy.

Facebook

Ehdota artikkelia

Onko sinulla kiinteistöaiheinen kysymys, johon toivoisit saavasi vastauksen?

Me toimituksessa vastaamme mielellämme kysymyksiisi tai kirjoitamme ehdottamastasi ajankohtaisesta aiheesta.

Kysy tai ehdota artikkelia »

 

TILAA KIINTEISTÖLEHTI KOTIOVELLESI