HögforsGST paraati

Taloyhtiöiden asukkaat eivät tunne pelastussuunnitelmaa

Luja-yhtiöt Luotettava kotimainen

Taloyhtiöiden asukkaat tuntevat edelleen huonosti pelastussuunnitelman. Suurin osa kerros- ja rivitaloasujista ilmoittaa, että ei ole perehtynyt taloaan koskevaan pelastussuunnitelmaan. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemästä tutkimuksesta. Kyselyssä selvitettiin väestön turvallisuustaitoja ja käsityksiä omatoimisesta varautumisesta.

Suurin osa kerrostaloasujista (66 %)* ja rivitaloasujista (61 %)* ilmoittaa, että ei ole perehtynyt taloaan koskevaan pelastussuunnitelmaan. Tulosten valossa vaikuttaa siltä, että pelastussuunnitelma on edelleen vieras suomalaisille ja tiedottaminen on puutteellista. Tulokset osoittavat, että pelastussuunnittelu kaipaa lisää tutkimusta ja kehittämistä.

– Käytännössä kaikki kerrostaloasukkaat kuuluvat pelastussuunnittelun piiriin, ja laki velvoittaa tiedottamaan asukkaille suunnitelmasta. Tulos osoittaa, että pelastussuunnittelujärjestelmässä on edelleen paljon parannettavaa ja järjestelmän toimivuutta tulisi tutkia, SPEKin tutkija Heikki Laurikainen toteaa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämässä tutkimuksessa haastateltiin tuhatta manner-Suomessa asuvaa, ja tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 %. Kyselyssä selvitettiin mm. väestön turvallisuustaitoja sekä käsityksiä omatoimisesta varautumisesta. Suomen Kyselytutkimus Oy keräsi tutkimusaineiston maalis- ja huhtikuussa vuonna 2015.

Pelastuslain mukaan pelastussuunnitelma laaditaan rakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Tämä tarkoittaa sitä, että suuri osa kerros- ja rivitaloista kuuluu suunnittelun piiriin. SPEKin arvioiden mukaan pelastussuunnittelu koskee noin 2,5 miljoonaa suomalaista. Valtioneuvoston asetuksessa pelastustoimesta sanotaan, että pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on tiedotettava tarvittavalla tavalla asukkaille.

* Prosenttiluvussa ovat mukana En- ja En osaa sanoa vastaukset.

Kuva: SPEK
Kuva: SPEK

2 kommenttia

 • Juhani R---me Reply

  21.1.2016 at 19:38

  Se, että taloyhtiöiden pelastussuunitelmaa ei tunneta voi johtua ainakin seuraavista asioista:
  -suunnitelma on liian monisivuinen: Meillä(kin) suunnitelma on jaettu jokaiseen huonmeistoon, mutta palautteena on, että liikaa on asiaa. Kun sitten asukas vaihtuu, ei suunnitelmaa enää löydykkään asunnosta, vaikk näin oli tarkoitettu
  -suunnitelman päiviysvaatimus (vuosittain) on aivan liian tiukka. Se ei motivoi hallituksia eikä asukkaitakaan varsinkaan jos suunnitelma (taas) jaettaisiin asuntoihin.

  Pelastussuunnitelma pitäisi kiteyttää ilmoitustauluversioksi, jossa on keskeiset pelastautumiseen liittyvät asiat. Näin taloyhtiössämme on tehty. tuon huoneistoihin jaetun (laajan) suunnitelman lisäksi.
  Pelastussuunnitelma on sinällään varsin hyödyllinen oli se sitten lyhyt (mieluummin) tai pitkä. Suunnitelma olisi mietittävä aivan uusiksi ja vuosittaisesta päivitysvaatimuksesta pitäisi velvoittavana luopua. Asiat ja niiden muutokset ovat ratkaisevia, ei lain ns. kirjaimen noudattaminen, johon me suomalaiset aina esivaltaa kunnioittavina pyrimme.

 • Nestori Reply

  21.1.2016 at 20:34

  mihin toimenpiteisiin on ryhdytty ulkopuolisen tahon puolelta?
  Monessa taloyhtiössä ei tehdä mitään, koska ei ole tekemättä jättämisellä mitään seuraamuksia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti