Avaimet käteen, järveen vaiko järki käteen?

Intercontrol_banner_1207_060918

Hyvän vuokratavan mukaan vuokranantajan tulee huolehtia vuokrahuoneiston turvallisuudesta avainten ja lukitusten osalta. Vuokrasuhteen aikana vuokralainen on velvollinen säilyttämään avaimia huolellisesti ja harkitsemaan tarkoin, kenelle antaa avaimia käyttöön. Avaimissa tai avainnipuissa ei saa olla huoneiston tunnistetietoja.

Vuokrasuhteen alkaessa avaimet luovutetaan vuokralaiselle kuittausta vastaan. Joskus luovutustilanteessa tulee erimielisyyttä siitä, kuinka monta avainta vuokralaiselle kuuluu luovuttaa. Hyvä vuokratapa lähtee siitä, että avaimia luovutetaan riittävä määrä asukasmäärä huomioiden. Hyvänä määränä voidaan pitää vähintään kolmea avainta huoneistoa kohden, tai yhtä avainta asukasta kohden ja vara-avainta koko huoneistolle. Vuokralaisen pyynnöstä vuokranantajan tulee teettää lisää avaimia huoneistoon, mutta näistä kustannuksista vastaa vuokralainen.

Avaimet vuokrasuhteen päättyessä

Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen tulee palauttaa vastaanottamansa määrä avaimia sekä mahdollisesti teetetyt lisäavaimet. Aina vuokralainen ei kuitenkaan pysty palauttamaan vuokranantajalle kaikkia saamiaan avaimia, jolloin tulee arvioitavaksi vuokralaisen korvausvelvollisuus sekä seuraavan vuokralaisen turvallisuus.

Lähtökohta on, että vapautuakseen korvausvelvollisuudesta vuokralaisen tulee osoittaa menetelleensä huolellisesti avaimia säilyttäessään. Jokainen tapaus tulee arvioida tapauskohtaisesti. Usein on varsin vaikea kysymys arvioida, millaisissa tilanteissa vuokralainen on säilyttänyt avainta riittävän huolellisesti niin, ettei korvausvelvollisuutta synny. Hyvä perussääntö on, että jos avaimet on viety rikollisella toiminnalla, ei vuokralaisella on korvausvelvollisuutta.

Lukkojen uudelleensarjoitus

Vuokralaiselta ei välttämättä voi periä kustannuksia sekä uuden avaimen teettämisestä, että lukkojen uudelleensarjoituksesta. Uudelleensarjoituksen tulee olla tarpeellista avaimen katoamisolosuhteet ottaen. Jos siis avain on varastettu esimerkiksi osoitetietojen kera, kannattaa ovet ehdottomasti sarjoittaa. Jos sen sijaan avain on pudonnut vaikkapa järveen, ei sarjoittaminen ole välttämättä tarpeen.

Aina korvausvelvollisuuden syntyminen ei edellytä avaimen katoamista. Ongelmia tulee silloin, kun poismuuttava vuokralainen palauttaa vuokranantajalle vain osan avaimista ja samalla ilmoittaa palauttavansa loput avaimet myöhemmin. Vara-avain saattaa olla vielä kaverilla taikka muuttokuormassa.  Vuokranantajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että asunto on turvallinen uudelle asukkaalle. Kovin kevyin perustein ei lukkoja kannata lähteä sarjoittamaan, mutta avaimen palauttamatta jättäminen voi kuitenkin jo velvoittaa lukkojen sarjoittamiseen. Vuokranantaja ei voi ottaa sitä riskiä, että jollain ulkopuolisella on pääsy vuokranantajan vuokraamaan huoneistoon.

Jos avain on pudonnut järveen, ei sarjoittaminen ole välttämättä tarpeen.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti